Hrůzný případ otřásl Francií. Třináctiletí mladíci měli znásilnit o rok mladší dívku

Oběť znásilnění (ilustrační snímek)

Znásilnění dvanáctileté dívky ve Francii

Francouzská policie obvinila v úterý večer dva třináctileté mladíky z hromadného znásilnění o rok mladší dívky v Courbevoie nedaleko Paříže. Stíháni jsou navíc ještě kvůli vyhrožování smrtí, antisemitským urážkám a násilí. Na třetího podezřelého, kterému je pouhých 12 let, uvalil soud předběžné výchovné opatření určené pro dětské delikventy. Případ vyvolal ve Francii pobouření nejen v židovské komunitě, napsala agentura AFP, podle níž antisemitismus tvrdě odsoudil i prezident Emmanuel Macron.

Dvanáctiletá dívka nahlásila incident v sobotu večer. Podle policejního zdroje uvedla, že k ní přistoupili tři mladiství a zatáhli ji do kůlny, když byla s kamarádkou v parku poblíž svého domu. Podezřelí ji bili a „nutili ji k anální a vaginální penetraci a felaci, přičemž jí vyhrožovali smrtí a pronášeli antisemitské poznámky“, dodal zdroj. Její kamarádce se podařilo identifikovat dva z útočníků. Nezletilé dívce poskytli první pomoc hasiči a převezli ji na lékařsko-soudní oddělení v Garches (Hauts-de-Seine).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dva Češi zemřeli při tragédii v Alpách. Převrhly se s nimi rafty kvůli silnému proudu

Podle prokuratury v Nanterre jsou trestné činy „násilí a urážky“ „přitěžující tím, že byly spáchány kvůli příslušnosti oběti k náboženství“. Dva nezletilé poslal soudce do vazby, zatímco na nejmladšího uvalil předběžné soudní výchovné opatření, uvedl tentýž zdroj.

Macron na středečním zasedání vlády odsoudil „nákazu antisemitismu“ a vyzval k diskusi o rasismu a antisemitismu na školách. Chce tak dosáhnout toho, aby projevy nenávisti s těžkými důsledky nepronikaly do vzdělávacích institucí.

Ve středu ráno vyzvala organizace Nous Vivrons (Budeme žít), která vznikla po teroristickém útoku Hamásu na Izrael z loňského 7. října, k demonstraci v Paříži. Ta se má konat ve středu v 18:30 a jejím cíle je „odsoudit antisemitské znásilnění této mladé dívky“.

„Tváří v tvář tomuto bezprecedentnímu výlevu antisemitismu nelze nikoho omlouvat,“ uvedl vrchní zemský rabín Haïm Korsia na sociální síti X s tím, že je „zděšen“. Rada židovských institucí ve Francii (CRIF) vyjádřila „nesmírné pohnutí nad tragickým znásilněním této mladé dívky“ a varovala, že bude „ostražitě sledovat veškerý vývoj tohoto mimořádně znepokojivého případu“.

„Znásilnění je nástrojem destrukce ve službách nenávisti, a když děti znásilňují děti, je to také celá společnost, která si musí položit otázku o své odpovědnosti tváří v tvář násilí, antisemitismu a misogynii, které jsou v naší zemi přítomny,“ reagovala Nadace žen.

Podle vládních údajů se v prvním čtvrtletí roku 2024 ve Francii prudce zvýšil počet antisemitských činů: od ledna do března bylo zaznamenáno „366 antisemitských incidentů“, což je o 300 procent více než za první tři měsíce roku 2023. Už v lednu přitom CRIF informovala o prudkém nárůstu antisemitských činů ve Francii, jejichž počet se během jednoho roku zečtyřnásobil a narostl ze 436 v roce 2022 na 1676 v roce 2023. Jejich „exploze“ přitom nastala po 7. říjnu, tedy po útoku provedeném palestinským islamistickým hnutím Hamás v Izraeli.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pětiletou dívku utopil „z legrace“. Byl jsem v zenu, usmíval se francouzský mladík před soudem

Tagy:
Francie Izrael Paříž násilí znásilnění Nanterre CRIF - Czech Credit Bureau Garches Haïm Korsia