Jak bydlí Tomio Okamura? Fotograf zveřejnil první snímky interiéru jeho kontroverzního domu

Na architektonicky atypický dům šéfa SPD Tomia Okamury se zaměřili redaktoři oborového magazínu Design Boom. U stavby podle návrhu švýcarského architekta Christiana Kereze zdůraznili některé archaické prvky i skutečnost, že místnosti v budově jsou neobvykle propojené. Ke své zprávě dokonce přidali i fotografie z vnitřku domu.

Autoři příspěvku připomněli, že obydlí šéfa SPD se nachází v těsné blízkosti Müllerovy vily, jež vznikla pod taktovkou klasika moderní architektury Adolfa Loose. Návrh Kereze na Praze 6 byl navržen jako „jasný příklad značně klasické, téměř archaické metody stavění cihlových ‚kruhů‘“, píše se na webu magazínu v článku. Příspěvek s fotografiemi interiéru je ke zhlédnutí i na instagramovém účtu magazínu.

K TÉMATU: Pohlreich řekl, čím si přivydělával za socialismu. Promluvil i o novém pořadu Česko na grilu

„Projekt, jenž byl navržen jako řada přiléhajících sloupů, nabízí tři samostatné byty dohromady se 39 pokoji. V návrhu bylo vypuštěno výrazné dělení místností zdmi, takže každý obrys každého jednotlivého prostoru je viditelný i zvenčí,“ stojí v textu.

„Díky své jedinečné konfiguraci se navíc byty posouvají z patra na patro, takže pokoje ve vertikálních šachtách patří různým vlastníkům. Rozloha pokojů se pohybuje od čtyř do 18 metrů čtverečních, na výšku mají od 2,35 metru až téměř k pěti metrům,“ shrnuje analýza s tím, že s dalšími 19 meziprostory mezi kruhovými místnostmi stavba nabízí 58 místností.

Autoři zdůrazňují, že dominantou vnitřních prostor je vzájemná otevřenost mezi pokoji v rámci jednoho bytu. Ve stavbě se nachází i výtah, skladovací místa i další sanitární prostor. V celkovém souhrnu se rovněž připomíná, že konzultantem projektu byl bratr Tomia Okamury, architekt Osamu Okamura.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tenisová legenda Ivan Lendl prodal panství. Podívejte se na sídlo za více než čtvrt miliardy

Tagy: