Supercela, pěticentimetrové kroupy a řeky místo ulic. Počasí v Česku se od úterý začne měnit

Supercela (Ilustrační foto)

Na Česko se ženou bouřky

Pěticentimetrové kroupy na Nymbursku, supercela v blízkosti Litomyšle a voda valící se Ústím nad Orlicí jako divoká řeka. Pro mnohé to byla velká podívaná, přívalové deště a kroupy ale na některých místech zaměstnaly hasiče.

Nedělní supercela se přehnala už v neděli například přes Přelouč, Pardubice nebo Hradec Králové. Vydatná bouřka ale byla třeba i na Nymbursku, odkud lidé sdíleli fotografie někdy až pěticentimetrových kroup. Ústím nad Orlicí se zase valily proudy bahna.

ČTĚTE TAKÉ: Nebe znovu osvítí polární záře. Odborníci prozradili, kdy se objeví a jak bude vypadat

Voda se tu prohnala například sídlištěm nebo náměstím. Co se týče škod, zatopila několik sklepů. Jak rychle přišla, tak zase odešla.

„Naše ulice, to byla jedna řeka. Bylo to něco šíleného. Poklopy lítaly vysoko, protože byl strašný tlak vody. Teď se uklízejí škody, doufejme, že už to podruhé nebude,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek Ústí nad Orlicí. „Já jsem jenom viděla, jak se to mlátilo. Byla jsem z toho docela špatná, protože bouřka to byla šeredná,“ dodala další.

„Hasiči během silných bouřek v Pardubickém kraji odstraňovali popadané stromy, ale zejména odčerpávali vodu ze zatopených garáží, sklepů i zahrad. Pročišťovali jsme kanalizační vpusti, ucpané mostky, které způsobily zatopení podjezdů i silnic,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Kroupy zasypaly i silnice na Vysočině, hasiči likvidovali stromy popadané přes cesty dlouho do noci. Menší supercela se objevila i v pondělí kolem třetí hodiny odpoledne v Litomyšli. Opět s sebou přinesla kroupy a přívaly vody.

„V úterý se počasí začne trochu měnit. Přibude oblačnosti a srážky budou hlavně v Čechách, zejména ráno a dopoledne. Jinak bude ještě docela teplo, většinou nad 20 °C. Možná kde bude víc svítit slunce odpoledne, může být až 25 °C,“ poznamenal meteorolog CNN Prima NEWS Martin Adamovský.

Směrem k víkendu se má sice dál oteplovat, ale bouřky a deště prý zůstanou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tornádo se prohnalo Ústeckem. Vzalo kameny i trampolíny, nebyl to hezký pocit, líčí svědci

Tagy: