Marek a Pavla zemřeli ve francouzských Alpách: Poslední slova před tragédií

Pětačtyřicetiletý Marek a o tři roky starší Pavla zemřeli ve francouzských Alpách.

Nadace vypsala sbírku na pomoc dětem zesnulých Čechů ve Francii

Dovolená dvou Čechů ve francouzských Alpách skončila tragickou nehodou. 45letý učitel Marek a jeho o tři roky starší přítelkyně Pavla, která pracovala jako zdravotní sestra, zemřeli po pádu do zhruba 30 metrů hluboké trhliny na severní stěně hory Barre des Écrins. Tamní policie jejich těla nalezla ve čtvrtek. Sympatický pár, po kterém zůstaly dvě nezletilé dcery, si krátce před smrtí dovolenou pochvaloval. Nadace Merebit vyhlásila veřejnou sbírku.

„Národní park Écrins vám nabídne vše, na co stačíte. Biotopy, ferraty, horské etapy z Tour de France, turistické výšlapy,“ pochvalovala si dovolenou na sociálních sítích rehabilitační sestra Pavla. V té době ještě netušila, že výlet pro ni i pro oblíbeného učitele Marka skončí smrtelnou nehodou.

Český pár francouzští policisti nalezli mrtvý v nadmořské výšce 3 900 metrů na dně asi 30 metrů hluboké ledové průrvy na severní stěně hory Barre des Écrins, nejvyššího vrcholu Dauphinských Alp. Podle předběžného závěru vyšetřování šlo o nešťastnou událost. Že se jedná o dvojici Čechů ze Žďáru nad Sázavou, později potvrdilo i české ministerstvo zahraničí.

Podle českých expertů byli na výšlap připraveni dobře. Náročný horský terén ale přesto představuje určité riziko a zřítit se do ledové průrvy může i zkušený horolezec. „Trhliny na ledovcích jsou hodně nepříjemná a nebezpečná věc, která se velice těžko odhaduje,“ uvedl horolezec Radek Jaroš, jenž za svou kariéru pokořil hned několik osmitisícovek.

Nadace Merebit, jejíž ředitel Robert Kadlec zesnulého Marka dobře znal, vyhlásila veřejnou sbírku, v níž každý může rodině dvou Čechů finančně přispět. „Prosíme o finanční pomoc pro záměr podpořit rodinu našeho milého spolužáka z Biskupského gymnázia Marka a jeho ženy Pavly, kteří tento týden tragicky zahynuli,“ uvedla nadace na svých stránkách.

Přispět může každý, a to posláním libovolné částky na účet s číslem 2501982590/2010 a variabilním symbolem 72022. Výtěžek bude převeden v plné výši rodině obětí. Po sympatickém páru zůstaly dvě nezletilé dcery.

Tagy: