VÝSTRAHA: Česku ve čtvrtek hrozí silné bouřky i obří kroupy. Kdy a pro koho varování platí?

V Česku znovu udeří bouřky.

Počasí (6.6.2024 7:04)

Bouřky, které ve čtvrtek zasáhnou velkou část země, budou na východě Čech, severu Moravy a ve Slezsku velmi silné. Padat při nich mohou i více než dvoucentimetrové kroupy, vítr může v nárazech dosáhnout kolem 90 kilometrů v hodině a v podmáčených oblastech vyvracet stromy. Při intenzivních srážkách může za krátkou dobu napršet kolem 30 milimetrů. I s ohledem na předchozí intenzivní déšť se tak mohou rychle zvednout zejména hladiny řek odvodňujících Beskydy, ojediněle mohou jejich hladiny vystoupat na druhý povodňový stupeň. Sdělil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Podle ČHMÚ se budou přeháňky a bouřky tvořit ve čtvrtek odpoledne, večer a v noci na pátek. Vznikat budou nejprve v Čechách a na Vysočině a poměrně rychle budou postupovat k severovýchodu až východu. „Může se jednat o jednotlivé buňky nebo i pás bouřek. Ráno by pak bouřky měly doznívat na jihovýchodě,“ uvedli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Dlouhodobá předpověď na léto. Česko potrápí vlny veder, hrozí i různé nebezpečné jevy

V jihovýchodní polovině Česka se podle nich bouřky znovu vyskytnou v pátek odpoledne a večer. Ojediněle mohou být silné a doprovázené přívalovými srážkami, krupobitím a nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

Některé regiony se s deštivým počasím potýkaly už v uplynulých dnech. O víkendu patřil mezi nejpostiženější Plzeňský kraj, kde velké škody způsobily záplavy a bleskové povodně. V týdnu stouply hladiny řek v Moravskoslezském kraji. Třeba ve Vendryni velká voda strhla provizorní lávku přes Olši a vytopila domov pro seniory v Oldřichovicích.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak se chránit před bleskem? Sednout si na bobek, radí expert a zmiňuje další postupy

Tagy: