Muž zemřel po vypití ovocné šťávy. WHO varuje před virem se smrtností až 75 procent

Muž z Bangladéše zemřel poté, co vypil syrovou datlovou šťávu. Testy odhalily, že se v ní vyskytoval velmi nebezpečný virus nipah, který způsobuje akutní respirační onemocnění a encefalitidu, informovala agentura Reuters. Světová zdravotnická organizace (WHO) tento virus již v minulosti zařadila na seznam patogenů s pandemickým potenciálem. Jeho smrtnost dosahuje hodnoty až 75 procent a neexistuje na něj žádná léčba ani vakcína.

Virus nipah, který se na člověka přenáší kontaktem s tělesnými tekutinami prasat, nakažených netopýrů nebo jiných lidí, byl poprvé identifikován v roce 1999 během epidemie v Malajsii. Od té doby vedl k vypuknutí epidemie v Bangladéši, Indii a Singapuru, informuje Reuters s tím, že v Bangladéši již zemřelo více než 160 lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dejte si pozor, protože mají HIV. Evropský soud se zastal prostitutek v pikantním procesu

První letošní případ se objevil asi 50 kilometrů od hlavního města Dháky. „Vzorek byl odeslán na laboratorní test a ukázal se jako pozitivní. Dozvěděli jsme se, že osoba vypila syrovou datlovou šťávu,“ řekla pro Reuters ředitelka Ústavu epidemiologie, kontroly nemocí a výzkumu (IEDCR) ministerstva zdravotnictví Tahmina Shirinová. Ministerstvo proto varovalo před konzumací ovoce ohryzaného netopýry či ptáky a před pitím syrové datlové šťávy.

Podle Světové zdravotnické organizace po nákaze virem nipah umírá 40 až 75 procent pacientů. Virus nese jméno malajsijské vesnice, kde zabíjel poprvé koncem devadesátých let. Ze 300 nakažených tam třetina infekci podlehla. Podle IEDCR se loni v Bangladéši nakazilo 14 lidí, přičemž 10 z nich zemřelo. Proti viru totiž neexistuje žádná léčba ani vakcína.

Světová zdravotnická organizace řadí nipah mezi deset chorob, u nichž hrozí, že přerostou v další velkou epidemii. Na svém webu uvádí, že může nipah způsobovat akutní respirační infekce, záchvaty a fatální encefalitidu. „U infikovaných osob se zpočátku objevují příznaky, které zahrnují horečku, bolesti hlavy, zvracení a bolesti v krku. Poté mohou následovat závratě, ospalost, změna vědomí a neurologické příznaky, které ukazují na akutní encefalitidu. U některých lidí se může vyskytnout také zápal plic a závažné dýchací potíže,“ uvádí WHO. Inkubační doba je obvykle čtyři dny až dva týdny. Byly ale hlášeny i případy, kdy inkubační doba dosáhla 45 dní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nezlobte se, máme plno. Zoufalí rodiče dětí s autismem marně shánějí specialistu

Tagy: