Dejte si pozor, protože mají HIV. Evropský soud se zastal prostitutek v pikantním procesu

Evropský soud pro lidská práva vynesl po letech verdikt v případu z Řecka, kde úřady v roce 2012 zveřejnily jména prostitutek nakažených virem HIV. Podle tehdejšího ministerstva zdravotnictví tím chtěla vláda varovat muže, kteří s nimi mohli mít pohlavní styk. Soud ale rozhodl, že šlo o porušení práva na ochranu soukromí.

Řecké úřady v roce 2012 zaznamenaly výrazný nárůst počtu osob nakažených virem HIV. Tehdejší ministerstvo zdravotnictví se s tím proto rozhodlo bojovat. Dovtípilo se, že na vině mohou být prostitutky. Na vykonavatelky nejstaršího povolání na světě se tak začal pořádat hon.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za prostituci nezletilé dostali jen podmínku. Pardubičtí kuplíři od soudu odcházeli s úsměvem

Policie shromažďovala ženy z ilegálních nevěstinců i ulic a donutila je, aby na policejních stanicích podstoupily test na HIV. Napsal o tom web Euronews a řecký list Kathimerini.

Desítky testovaných žen byly skutečně nakažené virem, který se přenáší během pohlavního styku. Úřady následně s prostitutkami zahájily trestní řízení a rozjely něco, co mělo podle verdiktu soudu podobu lynče.

Ministerstvo zdravotnictví totiž zveřejnilo některá jména nakažených prostitutek a také jejich fotografie, které se následně objevily v médiích. Kampaň měla upozornit muže, kteří měli sex s dotyčnými ženami, že mají možná virus HIV, který způsobuje často smrtelné onemocnění AIDS.

Vláčené prostitutky se ale obrátily na Evropský soud pro lidská práva, který teď po letech o případu rozhodl.

Soud je na straně žen

„Případ předložilo soudu ve Štrasburku 11 řeckých žen, z nichž 10 bylo zatčeno a obviněno z úmyslného pokusu o způsobení těžké újmy na zdraví, kterého se měly dopustit při nechráněném sexu se zákazníky. Jedenáctá žena nebyla sexuální pracovnicí, ale byla za ni označena poté, co si ji spletli s její sestrou,“ uvedly Euronews.

Soud ve Štrasburku rozhodl, že řecké úřady porušily práva dvou žen, když je donutily, aby podstoupily krevní testy. Dále podle soudu porušily soukromí čtyř sexuálních pracovnic, když sdílely jejich osobní údaje. Škodu soud vyčíslil na v přepočtu necelé dva miliony korun.

„Šířené informace se týkaly HIV pozitivního statusu stěžovatelek, jehož zveřejnění mohlo dramaticky ovlivnit jejich soukromý a rodinný život, stejně tak i společenskou a pracovní situaci, neboť je svou povahou mohlo vystavit opovržení a riziku ostrakizace,“ uvedl soud v prohlášení k rozsudku.

Řada žen, které v případu figurovaly, již zemřela. A to včetně pěti prostitutek, které se obrátily na soud. Jedna z žen měla údajně spáchat sebevraždu.

Španělsko v rámci předsednictví Radě Evropské unie zveřejnilo v prosinci data, ze kterých vyplývá, že asi 800 tisíc lidí v Unii je nakažených virem HIV. Každý rok se objeví 25 tisíc nových případů. Jeden z osmi lidí nebezpečný virus přenáší, aniž by o tom věděl.

Tagy: