Oblíbený obchod Čechů v krizi. I přes zvýšení platů chybí zaměstnanci, hrozí velká stávka

Polský obchodní řetězec Biedronka, do kterého ve velkém dojíždějí Češi z pohraničí, je v problémech. Ačkoliv společnost každoročně oznamuje, že zvyšuje platy, zaměstnanci si stěžují. V obchodech prý panuje chaos a pracovníků je nedostatek. Pokladní proto hrozí stávkou. Informoval o tom polský web Wyborcza.

„Poslední navýšení platů vyplynulo z růstu minimální mzdy, nikoliv z touhy ocenit zaměstnance. Byla to povinnost firmy,“ stěžovala si serveru Wyborcza pokladní Johana. V obchodech je podle ní znát kritický nedostatek zaměstnanců. „Přítomni jsou tři nebo čtyři lidi – a ne kvůli nemoci. Přitom by jen u pokladen měli být tři lidé, včetně samoobslužných,“ popsala. „Vykládání nebo úklid těžko zvládne pět lidí,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Máslo za 26 a kilo kýty za 57 Kč, tak Češi nakupují v Polsku. Řetězec Biedronka bohatne

Zaměstnanci ale nejsou jediní nespokojení. Množí se i stížnosti zákazníků, kteří si všímají nedostatku zeleniny, pečiva, front u řeznického pultu nebo toho, že je otevřena jen jedna pokladna. Pokladní se jim nediví, ovšem se sníženým počtem zaměstnanců situaci nelze změnit. „V obchodech panuje chaos, zaměstnanci nestíhají ukládat zboží do regálů,“ uvedla předsedkyně odborů Gabriela Kaimová. Zákazníci si rovněž stěžovali na nefungující aplikaci, napsal web Onet.pl.

Zaměstnanci sepsali petici

Personál tedy sepsal petici se třemi základními požadavky. Odbory chtějí navýšit počet míst na plný úvazek a také zvýšení platů – výdělky řadových zaměstnanců jsou podle Kaimové jen o něco vyšší než minimální mzda. Třetím požadavkem je zavedení příplatků pro zaměstnance pracující u masných pultů.

Zaměstnanci hrozí stávkou. „Pokud jednání 13. března nepřinese řešení a firma nezahájí jednání o požadavcích petice, do konce měsíce rozpoutáme kolektivní spor s vedením,“ nechala se slyšet šéfka odborů.

Biedronka je oblíbeným obchodem i mezi Čechy, kteří jezdí do Polska za levnějšími nákupy. Řetězec má pověst obchodníka s nejzajímavějšími cenami a řadou slevových akcí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sezóna zahrádkaření se blíží. Vyplatí se českým zákazníkům vyrazit do polských marketů?

Tagy: