Máslo za 26 a kilo kýty za 57 Kč, tak Češi nakupují v Polsku. Řetězec Biedronka bohatne

Diskontní řetězec Biedronka má v Polsku pověst obchodníka s nejzajímavějšími slevami. „Dneska jsme udělali nákup asi za 2 500 korun. Přesně to spočítáme doma, ale ušetřili jsme až 1 000 korun,“ odhaduje 63letá Zdeňka Okapová z Bohumína před prodejnou v obci Gorzyce u českých hranic. Polská média informují, že řetězec Biedronka díky válce na sousední Ukrajině a energetické krizi posílil, meziročně zvýšil tržby o více než 20 procent.

V minulosti se hranice u Bohumína často měnily, v roce 1922 tady dokonce bylo vytyčeno trojmezí mezi Československem, Německem a Polskem. Manželé Okapovi ale do pohraniční obce Gorzyce nepřijeli zkoumat, jak se tady v dějinách překreslovaly čáry mezi státy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šest korun za vajíčko i rostoucí ceny masa.

Oba jsou penzisté, žijí v rodinném domku a jen udiveně sledují, jak jim stoupají životní náklady. Za energie anebo potraviny. „Z Bohumína to máme kousek, tak proč nevyužít možnost, že v Polsku je o dost levněji,“ říká 67letý Karel Okapa. Právě zaklapl kufr auta, do kterého uložil nákup v přepočtu asi za 2 500 korun.

Ušetřili 800 korun

„Kurz je dobrý,“ pochvaluje si Okapa. „Ušetřili jsme nejméně 500 korun,“ odhaduje. „No já myslím, že tisícovku,“ dodá manželka Zdeňka. Vzápětí se shodnou na kompromisu, bude to asi 800 korun. Nákup vyhodnotí až doma, v každém případě dost ušetřili. Kilo vepřové kýty zrovna Biedronka nabízí za 10,99 zlotého (PLN), v přepočtu je to směšných 57 korun, tedy podle kurzu České spořitelny z 26. ledna pro nákupy kreditní kartou.

Kýtu za 57 korun koupí jen majitelé karty Moja Biedronka. Slevovou aplikaci si tak do mobilních telefonů houfně stahují i Češi, rozhodně se vyplatí. „Já to s mobilem neumím, ale jsem spokojená i bez slevové karty,“ říká penzistka Jana z Ostravy. Za kilo vepřové kýty platí zákazníci bez aplikace 93 korun, to je pořád dobrá cena. Alespoň ve srovnání s českými řetězci anebo řeznictvími v ulicích měst.

Máslo, sunar a cigára za hubičku

Diskontní řetězec Biedronka, který má dnes prodejnu v každé větší polské obci, svazuje obchodní politiku právě s věrnostními kartami. Slevových nabídek je nepočítaně, každá má ale trochu jiný charakter. „Dneska třeba platí, že když koupíte tři másla, jedno vás vyjde na necelých 26 korun,“ ukazuje mi účet 35letá Lucie Michaláková z Ostravy a společně přepočítáváme z polské do české měny. Při zakoupení třech kostek klasického másla (200 g, 82 % tuku) dostala slevu 45 Kč, jedna kostka vyšla přesně na 25,69 Kč. Bez aplikace by to bylo 41,46 Kč.

Výše zmiňovaná sleva na vepřovou kýtu je zase podmíněna tím, že zákazník musí uložit do košíku i další zboží nejméně za 150 korun. „Jezdíme sem hlavně kvůli sunaru pro dítě,“ říká Michaláková a její manžel René dodá, že také pro cigarety. Na jmenované zboží nejsou aktuálně žádné slevy, přesto ušetřili. „Půlkilový sunar Hip stojí v Česku kolem 340 korun, tady ho koupím asi za 190,“ srovnává žena. Muž si pochvaluje cenu cigaret Camel, klasická krabička stojí v Polsku 93 korun, v České republice kolem 130 až 138 korun.

„Levně vyjde i mléko,“ cituje další položku z účtenky mladý pár. Za čerstvé plnotučné mléko dali manželé 18 korun, za kilo cibule 20 korun, kilo cukru 30 korun (při pěti kilech stojí jen 23 korun), za šunku v konzervě (200 gramů) 30 korun anebo za přírodní jogurt (190 gramů) 5 korun. Výhodných nabídek je plný krám, většinu z nich nevyužili. Namátkou 400 gramů vepřového mletého masa vyjde na 25 Kč (při koupi dvou balení), litr řepkového oleje na 39 korun a pivo na 11 korun. Benzin už tak výhodný není, sleva na DPH skončila, v okolí se však litr prodává za příznivých 34 korun.

Láce není jen o dani

Ceny potravin jsou pro Čechy nadále výhodné nejen proto, že v Polsku i po Novém roce platí nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, tedy třeba na maso, ryby, mléčné výrobky, olej, ovoce, zeleninu i produkty pro novorozence. Dočasné zrušení DPH ovšem cenu snižuje jen o pět, respektive osm procent, za levnější potraviny tak může více faktorů. Například loňská vysoká úroda v polském zemědělství anebo ostrá konkurence potravinářských firem.

Parkoviště před diskontem Biedronka u hranic je plné aut s českou registrační značkou. „Nejsem pravidelný nakupující, spíš jsem tu zastavil náhodou. Ale všiml jsem si, že mají třeba levnější vajíčka a mléčné výrobky, tak jsem něco koupil domů. V něčem je tady podstatně levněji,“ hodnotí nákup Bronislav Kujel z Ostravy.

Zlotý už je skoro za pětikačku

Kujel připomíná, že výhodnému nákupu pomáhá i zpevňující koruna. Česká měna srazila tu polskou na aktuální poměr: 1 zlotý za 5,05 koruny, loni v květnu to bylo 5,44 Kč, v lednu 2021 5,78 Kč. Řeč je ovšem o kurzu České národní banky, jednotlivé finanční ústavy si stanovují vlastní. Kdo například ve čtvrtek 26. ledna 2023 nakupoval v Polsku s bankovní kartou České spořitelny, platí v poměru 1 zlotý = 5,19 Kč. A koruna zatím každý den posiluje.

Zdeňka Okapová před Biedronkou v Gorzycích vypočítává, na čem všem s manželem ještě ušetřili: „Vajíčka, máslo, mléčné výrobky, kuřecí maso, konzervy, rybí konzervy, losos a vůbec ryby. Na všem, co jsme koupili, proto sem přece jezdíme.“ Pan Karel nedá dopustit na polské klobásy, masové konzervy a vůbec uzeniny: „Mají to všechno moc dobré a myslím, že chutnější než u nás. Těm pomluvám, že polské zboží je špatné, nerozumím, my jsme s kvalitou hodně spokojeni.“ Houbaře, kteří letos nestačili nic nasbírat, potěší i velký výběr mražených pravých hřibů, čtvrt kila za 50 korun. Na výběr jsou hřiby borové, hnědé i další.

Miliardy za levné klobásy

Kilogram takzvaných slezských klobás (91 % vepřového masa) lze s aplikací diskontu koupit za 69 korun. Na brambory zákazník slevovou kartu nepotřebuje, za kilogram zaplatí 7,73 Kč. A za kilogram banánů 25,89 Kč. Ceny v řetězci Biedronka nelákají jen zákazníky z České republiky, diskont samozřejmě živí miliony Poláků.

„V Polsku má Biedronka pověst cenového lídra,“ shrnul v předběžných ekonomických výsledcích portugalský koncern Jerónimo Martins, který síť provozuje. Tržby za rok 2022 se ve srovnání s přechozím rokem zvýšily o více než 20 %, neboť válka a krize žene Poláky z kamenných prodejen i hypermarketů do diskontů. Polská Biedronka loni zvýšila obrat na 17,58 miliard eur (zhruba 420 miliard korun), letos se odhaduje „nášup“ o dalších 20 %.

Volný obchod je lepší než pašování

Z katastrálních hranic Ostravy je to k Biedronce v obci Gorzyce 10 kilometrů, z centra moravskoslezské metropole o 9 kilometrů více. Do Gorzyc Češi jedou kolem řeky Odry, která se tady spojuje s řekou Olzou (Olší). A právě soutok tvoří někdejší trojmezí Československa, Německa a Polska, které tu bylo vytyčeno v roce 1922. V polské obci Chalupki dokonce stojí replika předválečného památníku, který trojmezí vymezoval. V roce 1945 se ale hranice Německa posunuly daleko na západ, až do Lužice. Ke Zhořelci a Žitavě.

V meziválečné éře u Gorzyc vládnul přísný hraniční režim a kvetlo zde pašování mezi všemi státy na trojmezí. Pašoval se cukr, sacharin, alkohol, tabák, byl to dlouhý seznam položek. Dnes se tu vede svobodný příhraniční obchod. „Určitě se to vyplatí a jsme rádi, že tu možnost máme,“ pochvaluje si penzista Karel Okapa z Bohumína. Třeba na sklonku 80. let se mohlo do Polska cestovat jen se speciálním pozváním. I tehdy sice bylo u severních sousedů výrazně levněji, ale regály v krámech s potravinami bývaly téměř prázdné.

Tagy: