Muž, který znásilňoval nevlastní dceru, byl již dříve trestaný. Podle žalobce nebyl bezúhonný

Krajský soud v Brně

Nepotrestané znásilnění otřáslo Českem

Otčím zneužívané dcery, který od Krajského soudu v Brně odešel jen s tříletou podmínkou a peněžitým trestem, byl již dříve usvědčen z porušení zákona. Podle žalobce Okresního státního zastupitelství ve Vyškově Ondřeje Šrámka nebyl bezúhonný, senát mu totiž udělil podmínku. Trestný čin se měl týkat majetkové otázky. S informací přišel web DeníkN.

Podle Šrámka se v případě zneužívání nevlastní dcery dopustil obžalovaný tří trestných činů, konkrétně znásilnění, výroby a nakládání s dětskou pornografií a zneužití dítěte k její výrobě. Prokurátor rovněž pro web Deník N potvrdil, že lesní dělník byl již v minulosti potrestaný za porušení zákona.

ČTĚTE TAKÉ: Zoufalý vzkaz dívky znásilňované otčímem: Soudci bych přála, aby s ním prožil noc

„Pachatel byl již dříve souzený a nebyl bezúhonný, ale na druhou stranu to nebylo tak, že by byl aktuálně v podmínce,“ sdělil Šrámek. Trestná činnost z minulosti se měla údajně týkat majetkové činnosti. O výši škody se nezmínil, dodal jen, že se jedná o záležitost starou více než deset let.

Podle státního zástupce se celým případem začali zabývat vyškovští policisté již ve druhé polovině roku 2022, přičemž obviněný jakoukoliv verzi o sexuálním zneužívání odmítal.

Rozsudek soudu, který vyvolal u veřejnosti pobouření, si vyžádal resort k přezkoumání. K samotné záležitosti se vyjádřil i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se zavázal, že se bude po obdržení spisu sám „zabývat otázkou, zda byl před soudem porušen zákon“.

K verdiktu se pro CNN Prima NEWS vyjádřila i zneužitá dívka, která čelila zneužívání ze strany otčíma přes rok a půl. Podmínce a peněžitému trestu pro jejího tyrana nemohla uvěřit. „Bylo to pro mě opravdu těžké, připadalo mi to jako zlý sen. Je to nefér jak vůči mně, tak vůči jiným obětem, které si něčím podobným prošly,“ uvedla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Systém znásilněné dívce flusl do obličeje, říká expertka. Popsala, s čím se oběti potýkají

Tagy:
znásilnění Jihomoravský kraj trestný čin soud podmínka otčím Vyškov Krajský soud v Brně pohlavní zneužívání