Panika v Itálii: Nejsilnější zemětřesení za poslední roky zasáhlo oblíbenou turistickou oblast

Otřesy o síle 5 bodů Richterovy škály vystrašily okolí Cosenzy v Kalábrii. První záchvěvy se objevily ve čtvrtek večer kolem půl desáté. Šlo o nejsilnější zemětřesení v regionu za posledních dvanáct let, píše server LaC News24. Nezpůsobilo sice žádné ztráty na životech, žádná zranění ani poškození majetku, informují italská média. Přesto má Kalábrie za sebou „noc plnou strachu“, sdělil médiím guvernér regionu Roberto Occhiuto.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v hloubce 21 kilometrů asi tři kilometry západně od obce Pietrapaola, která leží v provincii Cosenza. Otřesy vyhnaly v turisty oblíbeném regionu obyvatele měst a obcí do ulic.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbená dovolenková destinace zavírá pláže kvůli fekáliím. Do moře se šíří nebezpečné bakterie

První otřesy o síle pět zaznamenal Italský národní ústav geofyziky a vulkanologie ve 21:43. Ani ne deset minut nato přišly další slabší otřesy o síle 2,3 stupně, píše LaC News24.

Podle dat Kalábrijské univerzity jde o „nejintenzivnější“ zemětřesení v regionu za posledních 12 let, upozornil server.

„Kalábrie zažila po silném zemětřesení noc plnou obav,“ sdělil guvernér regionu Roberto Occhiuto pro italský list La Stampa. Hasiči podle něj celou noc kontrolovali budovy v nejbližším okolí epicentra. „Nedošlo k žádným škodám na lidech ani majetku. Kontroly budou pokračovat po celý den,“ informoval guvernér.

Silné zemětřesení Itálií otřáslo i letos v květnu. Zasáhlo okolí jihoitalského města Neapol, které se nachází ve vedlejším regionu, asi tři sta kilometrů od Cosenzy. Tehdy měl nejmohutnější z otřesů sílu 4,4 stupně a podle agentury AFP šlo o nejsilnější zemětřesení v oblasti za posledních čtyřicet let.

I tehdy se otřesy obešly bez ztrát na životech či zranění. Obyvatelé oblasti však hlásili praskliny v domech a padající části fasád.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chorvatsko v plamenech: Přírodní park zavřel brány, hasiči padají únavou. Znám je i viník

Tagy:
Itálie zemětřesení Chorvatsko katastrofa Neapol Kalábrie přírodní katastrofa La Stampa katastrofy, nehody a mimořádné události Cosenza Roberto Occhiuto Kalábrijská univerzita