Jste „naši“ a bojujete za Rusko? Zrádce si rádi podáme, vzkázali čeští bojovníci na Ukrajině

Zatímco domácí justice potrestala českého odstřelovače, který před ruskou invazí na Ukrajině zabil v barvách separatistů čtyři lidi, na straně Kremlu má údajně bojovat pár dalších „našich“. Aspoň to tvrdí Češi ve zbrani, kteří narukovali do ukrajinských armádních útvarů. Přesný počet ovšem neznají, konkrétnější detaily o daných krajanech také ne. Pokud ale na ně na bojišti narazí, na přátelská objetí mohou obě strany rovnou zapomenout. „České zrádce na ruské straně si podáme,“ řekl redakci CNN Prima NEWS česko-ukrajinský voják Aleks.

Ještě před samotným startem plnohodnotné ruské invaze v únoru 2022 potrestaly české soudy přinejmenším osm Čechů, kteří se vydali na území proruských separatistů a bojovali v jejich řadách. Někteří z nich měli na svědomí i smrt ukrajinských vojáků. Nejinak tomu zřejmě bude i nyní, téměř dva roky od začátku války. Češi působí nejen na straně ukrajinské armády, ale také mezi ruskými agresory.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajině hrozí ztráta klíčové zbraně. Bez ní se ocitneme zpět na začátku, běduje velitel

Kolik „našich“ ale míří svými zbraněmi na obránce, není v tuto chvíli jasné. Podle českých humanitárníků a bojovníků jde spíše o jednotlivce. „Vím to z doslechu, když jsem před měsíci vozil zásoby ke Kramatorsku. Nějaký ruský zajatec vykvačil, že Rusové mají své vlastní mezinárodní jednotky, kde jsou kromě nějakých Syřanů a Indů také prorusky smýšlející Češi, alespoň dva. Víc o tom ale nevím, bohužel,“ řekl redakci Marek S., který na vlastní pěst jednou za pár měsíců vyrazí s dodávkou na východ se zásobami pro své ukrajinské přátele.

VIDEO: Český bojovník Arisu popsal, co všechno si bere na ukrajinské bojiště.

Moc informací nemají ani čeští bojovníci. „Vždycky se najde pár pomatenců, kteří se přidají na špatnou stranu. Za Ukrajinu tu odhadem bojuje až 200 českých kluků, za Rusko tak do deseti lidí. Pro mě to jsou nepřátelé jako všichni, co mají potenciál mě zastřelit. Tady nebudu mít žádnou lítost – pokud na mě vystřelí Čech, budu opětovat palbu,“ řekl Aleks, česko-ukrajinský voják působící v Záporoží.

Krátce také okomentoval nejčerstvěji odsouzeného Alojze Poláka, který mezi lety 2016 a 2020 usmrtil nejméně čtyři lidi coby odstřelovač na straně proruských separatistů. Samotný Čech už ale podle obhájce zřejmě nežije, neodsedí si tak vyměřených 21 let za mřížemi. „Škoda. Zasloužil by si před smrtí bručet, aby si uvědomil, co dělá špatně,“ pokračoval Aleks.

Během krátkého hovoru přiznal, že se na svém úseku fronty v Záporoží ještě nikdy nesetkal s Čechem na druhé straně barikády. Pokud to ovšem jednoho dne nastane, nepůjde rozhodně o milé setkání.

„Měl bych pro tyto Čechy vzkaz: víme, že po nás střílí i naši. Proruské zrádce si rádi podáme. Pokud nechcete skončit špatně, odhoďte zbraně a běžte od války pryč. Dožijte to na Uralu, když se vám to Rusko tak líbí,“ poznamenal.

Český bojovník, který si říká „Holec“ a momentálně odpočívá v zázemí po rotaci na frontě, podotkl, že pokud by nějaký krajan opravdu chtěl bojovat za Rusko, čeká ho složitá cesta k silám Kremlu. Ti Čechům totiž nedůvěřují, takže jít jim na bojišti naproti s bílou vlajkou by byla spíše sebevražda.

„Jak se jmenoval ten dezinformátor? Tomáš Čermák? Vím, že se někde chlubil, že půjde bojovat taky, skončil někde v Polsku. Nevím, jestli byl jen blbý a nevěděl, jak dál, nebo to byl srab a neměl na to koule. Může být nakonec rád, že skončil v poutech, to mu možná zachránilo život. V zákopech bych pro něj fakt neměl slitování. Tohle je válka a na zrádce dopadne nejsilněji,“ řekl Holec.

Ruské občanky pro „legionáře“

Třebaže se neví, kolik Čechů opravdu bojuje na straně Ruska, nejde o žádné velké překvapení. Sama Moskva si uvědomuje, že se jí hodí každá ruka, která je schopná zvednout zbraň a vystřelit na ukrajinské zákopy. Pro cizince, kteří se přidali do řad ruské armády, si Kreml navíc nachystal speciální program, díky kterému mají snadnější cestu k ruskému pasu.

VIDEO: Český bojovník představil svého mazlíčka na frontě, kočku Kisu.

Spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just řekl, že se udělování občanství bude v největší míře týkat ozbrojenců pocházejících z různých středoasijských zemí, které byly v minulosti součástí Sovětského svazu. Namátkou jde například o Kyrgyzstán, Tádžikistán či Uzbekistán. Právě na lidi z těchto států Rusové podle něj cílí.

„Dlouhodobě působí na ruském pracovním trhu a v poslední době se je tamní pracovní úřady snaží různými způsoby přesvědčit, aby se připojili k armádě,“ řekl redakci Just. Kromě toho se opatření podle něj vztahuje i na některé Ukrajince či „Čechy, kteří za Rusko na Ukrajině bojují“. „Za tento krok lobbovalo hodně aktivistů v Rusku, protože mnohým cizincům, kteří za Rusko válčili na Donbasu, hrozilo trestní stíhání u nich doma,“ doplnil Just.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zbraň, která je schopná zasáhnout několik kilometrů vzdálený cíl. Ukrajinskou odstřelovací pušku Pán obzoru potěžkal reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Tagy:
válka armáda Moskva zbraň zahraničí Ukrajina Češi bojovník soud Rusko Ukrajinci zrádce Moskevský Kreml válka na Ukrajině Záporoží ruská invaze na Ukrajinu český bojovník