RADAR: Evropu zasáhne sněžení, žene se i na Česko. Podívejte se, kde napadne nejvíc

Česko loni nezažilo bílé Vánoce, konec roku byl blátivý, sníh o svátcích ale může dorazit na Velikonoce. Slabé sněžení se může objevit na východě republiky již ve čtvrtek večer. Ve středních polohách bude občasně pokračovat i přes víkend, postupně přejde ve smíšené srážky.

Sněhová pokrývka se zřejmě nestihne utvořit, denní maxima se mimo horské oblasti budou pohybovat okolo 10 °C, v noci však bude mrznout. Na Velikonoční pondělí očekávají meteorologové sníh pouze ve výškách nad 1 000 metrů. Silnější sněžení má však již ve čtvrtek zasáhnout Slovensko. U našich sousedů má napadnout až 12 centimetrů sněhové pokrývky. Jak bude ve vašem regionu můžete sledovat na radaru v článku.

Na východě Česka se může ve čtvrtek později k večeru objevit slabé sněžení, předpovídá Český hydrometeorologický ústav. „Je-li Zelený čtvrtek bílý, bude teplé léto,“ doplnili meteorologové na Facebooku optimistickou pranostiku, vztahující se i k mrazivému ránu protkanému jinovatkou. Ojediněle, postupně místy, bude sněžení na severovýchodě pokračovat i v noci, v polohách pod 300 metrů přijdou smíšené srážky. Noční minima se budou pohybovat mezi –2 °C a 2 °C, na západě se ochladí až k –5 °C.

Jaká bude situace ve vašem okolí, se můžete podívat na radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální sněhové pokrývky rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec dohadů, tornádo u Letovic potvrdili i meteorologové. Video ukazuje sílu živlu

Místy, zejména na severovýchodní polovině České republiky čekají meteorologové sněžení i v pátek, postupně opět přejde v déšť se sněhem či déšť. V sobotu se sněhové srážky vyskytnou nejprve ve výškách nad 500 metrů, během dne nad 800 metrů. V neděli by mělo sněžit v polohách nad 900 metrů, denní maxima zároveň dosáhnou dvouciferných hodnot. Rtuť teploměru se vyšplhá až k 12 °C. Velikonoční pondělí bude provázet vyšší oblačnost, sněhové srážky se zřejmě objeví jen na horách nad 1 000 metrů. Ojediněle se vyskytnou i mlhy.

Na Slovensku napadne až 12 centimetrů

Vydatnější sněžení čekají na Slovensku. Za našimi hranicemi platí kvůli sněhu výstraha s prvním stupněm nebezpečí již od čtvrtečního odpoledne do pátečních deseti hodin dopoledne. Kromě srážek na většině území mimo západní okresy varuje Slovenský hydrometeorologický ústav i před tvorbou náledí a na východě i sněhových jazyků.

V nejzasaženějších místech má napadnout mezi 5 a 12 centimetry sněhové pokrývky. Sněžení se občas může v nižších polohách vyskytnout i v průběhu víkendu, ve sváteční pondělí již jen v horských oblastech.

Tagy: