Konec dohadů, tornádo u Letovic potvrdili i meteorologové. Video ukazuje sílu živlu

Že nejsou po tornádu u Letovic žádné škody, označili lovci bouřek za dezinformaci. Členy skupiny Czech Thunderstorm Research Association pobouřil na sociálních sítích výrok meteorologa z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Jako důkaz, že se Jihomoravským krajem v pátek k večeru prohnal nebezpečný jev, zveřejnili video, které má dotek tornáda se zemským povrchem dokazovat. Dodali, že tornádo v Česku nebývá na konci března běžné. ČHMÚ ho nakonec v sobotu potvrdil.

„Na snímcích je vidět tromba pod bouřkovými oblaky a slabá rotace. Je těžké zjistit, zda se v krajině objevily i nějaké škody způsobené právě tímto případným tornádem. Zároveň se vyskytovaly škody způsobené silnějšími nárazy větru,“ uvedl pro ČTK meteorolog z brněnské pobočky ČHMÚ Petr Hruška.

Meteorologové dlouho hovořili o trombě. „Kdyby náhodou měla nějaký kontakt se zemí, tak to bylo jen na chvíli v lese a bylo by to jen velmi slabé tornádo,“ doplnil Hruška. Jenže právě jeho slova o „nevyskytnutí škod“ pobouřila lovce bouřek ze skupiny Czech Thunderstorm Research Association.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivé záběry z USA: Ničivé tornádo zdevastovalo město a zabíjelo, zraněných jsou desítky

„Prohlášení pana Hrušky, že se v místě výskytu tromby neobjevily žádné škody, nejsou pravdivá. V reakci na dezinformaci jsme zveřejnili video, který zaznamenala webkamera nedaleko Lhoty u Letovic a opět odkaz s dokumentací škod v okolí obcí Nýrov a Lhota u Letovic,“ sdělili lovci bouřek.

Video zachycuje krátký dotek tornáda se zemským povrchem, je za sebou zanechal škody zejména v zahradách. Své poznatky opírají lovci bouřek jak o postup bouřkové buňky, tak další videozáznamy. „Oblačná nálevka, neboli tromba, rotovala u Lhoty a Nýrova. Byla velmi nízko a ve chvíli, kdy nám začaly přicházet různé záběry jsme začali spekulovat, zda se nejedná o tornádo,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Robin Duspara z Czech Thunderstorm Research Association.

Tornádo v březnu není tradiční

„Zprvu jsme byli skeptičtí, ale poté začaly přicházet informace o škodách – především o popadaných stromech v oblasti mezi Zábludovem a Nýrovem, poté o větších škodách a více popadaných stromech u obce Lhota, kde byla stržena i střecha, jež byla mrštěna na strom. Předpokládáme, že k doteku se zemí došlo v oblasti Nýrova a Lhoty,“ pokračoval Duspara.

ČTĚTĚ TAKÉ: Tornádo se prohnalo Moravou, potvrdili lovci bouřek. Vítr vyvracel stromy, poškodil i domy

Doplnil, že směrem k Letovicím se tornádo pravděpodobně začalo vtahovat zpět do bouřkového mraku: „A bylo ve formě tromby.“ Členové Czech Thunderstorm Research Association zdůrazňují, že skupina není pouze o lidech, kteří fotí meteorologické jevy, ale mají zkušenosti z různých výzkumů, spolupracují například s Akademií věd či na výzkumu tornadogeneze v USA.

Poznatkům skupiny nakonec ČHMÚ dal za pravdu. V sobotu odpoledne na sociálních sítích uvedli, že Česko v okolí Letovic na Blanensku v pátek večer skutečně zasáhlo slabé tornádo, první letošního roku.

Více nebezpečných meteorologických jevů v Česku si Duspara všímá zejména v posledních třech letech. „Jejich poměr výrazně vzrostl oproti době mezi lety 2010 a 2020, kdy bylo tornád opravdu málo. Otázkou je, zda za tím stojí klimatická změna nebo se jedná o nějaký výkyv. I v minulosti jsme zaznamenali například silná tornáda, byť možná ne v takové míře jako nyní. Tornádo na konci března v Česku ale rozhodně není úplně tradiční věc,“ dodal.

Jana Hujslová z ČHMÚ pro CNN Prima NEWS uvedla, že v průběhu roku ústav registruje na území České republiky jednotky tornád. „Většinou se jedná o tornáda velmi slabá. Ve výjimečných případech se vyskytují tornáda silnější. Nejdou však srovnávat s tornády a jejich silou v USA,“ podotkla. Doplnila, že s klimatickou změnou se očekává růst extremity počasí. „Může přibývat silných bouřek, ale nečekáme že by počet tornád rostl,“ uzavřela.

Tagy: