Ruský léčitel i bioléčba. Ivana se nechtěla vzdát, jak Karel Gott bojoval se smrtí?

Manželka slavného zpěváka Karla Gotta Ivana bojovala až do konce. A za žádnou cenu nechtěla boj se zákeřnými nemocemi svého manžela vzdát. Gott ve své autobiografii Má cesta za štěstím píše, co všechno musel před smrtí podstoupit.

Rok a půl poté, co se Karel Gott vyléčil z rakoviny, měl novou diagnózu, onemocnění krvetvorby. Nedostatek červených krvinek mu způsoboval velkou dušnost a těžkou únavu. A tak byl nejznámější český zpěvák závislý na transfuzích.

Zpočátku se zdálo, že je léčba účinná. Po několika měsících ale přestala působit. Profesor Marek Trněný mu oznámil, že mu zbývá šest měsíců. I přesto, že mu lékař doporučil, ať si užívá a dopřává vše, co mu udělá radost, Ivana Gottová se nechtěla za žádnou cenu vzdát.

Ruský léčitel mi dával velké šance

„Ještě v prosinci 2018 oslovila renomovaného ruského léčitele, který prý měl za sebou úspěšně uzdravené případy, a to i z těžkých a smrtelných nemocí. Přijal mě okamžitě,“ uvádí Gott v knize Má cesta za štěstím s tím, že léčitel ho už dlouho sledoval a doufal, že se ozve.

Na rozdíl od doktora mu ruský léčitel dával velké šance na uzdravení. „Ale za jakou cenu! Zákroky byly nesnesitelně bolestivé a chtěl po mně především, abych od základu změnil životosprávu. To byla podmínka, jinak prý do toho nepůjde,“ upozornil zpěvák s tím, že léčbu podstupoval hlavně kvůli rodině.

Vzdal jsem to

„Vím, že víra hraje velkou roli, ale já tomu tentokrát bohužel uvěřit nedokázal. A tak jsem drastickou terapii po pár týdnech vzdal, protože jsem si uvědomil, co jsem to vedl za život,“ vysvětlil. Rozhodl se, že si raději bude užívat a jíst všechno, na co má chuť.

Současně Gott začal podstupovat biologickou léčbu, kterou mu lékař Trněný nabídl. Šlo o americkou experimentální studii. „Neměl jsem co ztratit, byla to spíš hra o čas. Dobré bylo, že v jídle mě nikdo neomezoval. Netušil jsem ovšem, že se stanu tím jedním procentem pacientů, které bude vykazovat veškeré přidružené komplikace, jaké léčba může přinést,“ uvádí Gott s tím, že přišel o chuť k jídlu a měl ukrutné bolesti kostí.

Deset dní z provozu

„Také jsem míval nezvyklé mravenčení v dlaních a prstech, že jsem měl pocit, jako bych měl permanentně omotané prsty nitěmi či látkou. Prožíval jsem zvláštní až halucinogenní stavy, naštěstí jen přechodné. V obývacím pokoji jsem například sbíral houby, hledal po domě Shakespearea nebo měl chvíli dojem, že jsem Rasputin,“ přiznal nejslavnější český zpěvák ve své knize s tím, že pravidelně deset dní byl vyřazen z provozu a následující čtyři dny byl relativně v normálu.

Díky léčbě čas navíc získal. Zemřel 1. října 2019, tedy téměř rok poté, co mu lékaři předpověděli pouhých šest měsíců života. „Má experimentální terapie se však ke konci května, bohužel, ukázala jako neúčinná. A nemoc se krátce poté zvrtla v akutní leukemii. Bylo nutné přejít na nový druh léčby. Mé vnitřní hodiny zrychleně tikaly a připomínaly mi, že každý měsíc po boku mých tří holek je jen k dobru,“ píše Gott v knize.

„Když se ohlížím za svým životem, hodnotím ho jako sen. Nezdálo se mi to? Bylo mi dopřáno snad všechno, co jsem si kdy přál. Víte ale, co bylo nejhezčí? Prošel jsem svět s písní na rtech. A zpívat lidem pro potěšení je nekonečná nádhera,“ loučí se Karel Gott s životem ve své autobiografii Má cesta za štěstím, která vyšla 14. července 2021 při příležitosti jeho nedožitých 82. narozenin.

Tagy: