Bouřka smetla dětský tábor v Nesměni. S úspěšnou evakuací pomáhal i starosta

Hasiči z Královéhradeckého kraje zasahovali u několika zatopených domů po přívalových deštích (10. 7. 2024).

Bouřky se prohnaly Českem, hasiči hlásí téměř tisíc výjezdů

Silná bouřka v obci Nesměň v Jihočeském kraji zasáhla dětský tábor do takové míry, že bylo rozhodnuto o evakuaci. S tou pomáhali dobrovolní hasiči i místní starosta. Děti musely opustit na několika místech stanoviště i na Vysočině, jednalo se dohromady až o 90 malých táborníků. Celkově měli hasiči po celém Česku perný den, když zaznamenali od odpoledne téměř tisíc výjezdů. Nejvíce práce měli ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji, informovali v příspěvku na síti X.

„V obci Nesměň jsme pomohli evakuovat dětský tábor. Pro děti a jejich vedoucí zajistil starosta obce pro zbytek dnešní noci náhradní ubytování v suchu a teple,“ uvedli jihočeští hasiči na síti X. Ujistili, že k žádnému zranění nedošlo.

K TÉMATU: Bouře zasáhly Českokrumlovsko a Trhové Sviny, kde hlásí velkou vodu. Dětem hrozí evakuace

Evakuaci táborníků hlásili také z Vápovic na Jihlavsku, kde kvůli počasí spadly stany. Hasiči k případu vyjeli asi ve 22:00. Dalších 35 dětí odvedli hasiči z tábora v obci Zahradiště na Žďársku, kde hrozilo přetečení rybníka, přiblížila mluvčí hasičů Nikola Pátková. Hasiči začali tábor evakuovat asi ve 23:00. „Všechny osoby byly bezpečně evakuovány, celkem šlo o 90 lidí,“ uvedla Pátková.

Královéhradečtí hasiči zasahovali v městské části Hradce Králové Plotiště nad Labem, kde velká voda po přívalových deštích zaplavila několik domů. Jednotky prováděly na místě ve středu pozdě večer také monitorování a průzkum, a to ve spolupráci s pracovníky Povodí Labe.

Hasiči v Česku ve středu odpoledne a v noci zasahovali u 946 případů souvisejících s bouřkami. „Nejvíce technických pomocí evidujeme v krajích Středočeském, Jihočeském a Ústeckém,“ uvedli hasiči ve čtvrtek před půl sedmou ráno. Ve středu k 22:00 hlásili 668 souvisejících výjezdů.

Spadlé stromy během noci zastavily na šesti tratích vlaky. Jednalo se o koleje v úsecích Květná - Polička a Moravská Třebová - Mladějov na Moravě v Pardubickém kraji, Dačice - Slavonice v Jihočeském kraji a Rožná - Nedvědice na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje.

Provoz se kvůli stromům na trati zastavil také v úsecích Jindřichov na Moravě - Hanušovice v Olomouckém kraji a Horní Cerekev - Dobrá Voda u Pelhřimova na Vysočině. Některé úseky už Správa železnic zprovoznila.

Silné srážky zasáhly téměř celé Česko

Nejvíc za uplynulých 24 hodin napršelo v Hradci Králové na stanici Svobodné Dvory, kde meteorologové naměřili 73 milimetrů srážek. V Trhových Svinech na Českobudějovicku zaznamenali 70 milimetrů. Srážky se podle Českého hydrometeorologického ústavu vyskytovaly téměř na celém území ČR, minimální nebo žádné byly pouze v povodí horní Ohře, Litavky, Lomnice a na střední a jižní Moravě.

„Na vydatné srážky ve formě přívalových dešťů reagovaly zejména menší toky prudkými vzestupy,“ uvedl ČHMÚ. Na první povodňový stupeň bdělosti vystoupala Lužická Nisa, Ostružná a Sázava. Na Svinenském potoce v Trhových Svinech byl přechodně třetí stupeň ohrožení. Vzestupy hladin pak podle meteorologů pokračovaly níže po toku v povodí Malše, na první povodňový stupeň se tam dostala Stropnice v Pašinovicích a Malše v Roudném na Českobudějovicku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku řádily bouřky, lámaly větve a komplikovaly dopravu

Tagy: