V Česku řádí bouřky, lámou větve a komplikují dopravu. Experti varovali před blesky

Hasiči z Královéhradeckého kraje mají kvůli bouřkám plné ruce práce (10. 7. 2024).

Českem postupují bouřky

V Česku ve středu udeřily bouřky. Velmi silné hromobití a přeháňky přecházejí z Mladoboleslavska na Liberecko. Silný vítr a přívalový déšť doprovázený blesky lámou stromy a větve, místy komplikují dopravu. Hasiči během odpoledne měli řadu výjezdů zvláště v Královéhradeckém nebo Středočeském kraji. Meteorologové mimo jiné vydali výstrahu před možnými povodněmi. Potenciálně nebezpečné počasí navíc očekávají i v pátek.

První bouřky se vyskytly po poledni. Na sociálních sítích se objevily například záběry z Prachaticka, kde se vyskytly poměrně velké kroupy. „Intenzivní bouřky mohou produkovat i kroupy kolem tří centimetrů jako například buňka v okolí Českých Budějovic. Jakmile se začnou bouřky slévat do linií, vzroste i riziko intenzivních přívalových srážek,“ popsali na Facebooku meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tepelný ostrov udělá z českých měst sálající výheň. Experti popsali, v čem je jev nebezpečný

Krátce před pátou hodinou odpoledne upozornili na výskyt lokálních intenzivních bouřek na severním okraji Prahy a na Pardubicku, kde způsobily mnoho problémů. Nejhorší situace byla na Přeloučsku, kde hasiči odstraňovali spadlé stromy v Selmicích, Chvaleticích či Zdechovicích. Museli se vypořádat i se zatékající vodou do domu a garáže v Řečanech nad Labem a čerpali vodu před i uvnitř slévárny ve Chvaleticích.

Posted by Petule Mikesova on Wednesday, July 10, 2024

Hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňovali popadané stromy a větve například v Hořicích na Jičínsku, v Milovicích u Hořic, v Třebnouševsi nebo v Holovousích. Za hodinu měli jen v okolí Hořic do deseti výjezdů. Po 16:00 zasahovali častěji také na Hradecku a Trutnovsku, například v Sověticích na Hradecku čerpali vodu, v Horním Maršově v části Horní Albeřice odstraňovali spadlý strom ze zaparkovaného auta nebo v Dolní Kalné na Trutnovsku uklízeli po bouřce popadané stromy.

Silná bouřka zasáhla vpodvečer i Liberecký kraj. Za tři hodiny od 18:00 vyjížděli hasiči podle jejich krajské mluvčí Evy Klímové k 72 událostem v souvislosti s bouřkou, nejvíc zasažené bylo Liberecko, Jablonecko a část Českolipska. „Z 80 procent šlo o čerpání vody, v menší míře o popadané stromy, teď už se situace uklidnila,“ doplnila mluvčí. Zřejmě největší škody napáchaly až třícentimetrové kroupy v Hodkovicích nad Mohelkou. „U jednoho bytového domu tam kroupy ucpaly odtokové kanálky ze střechy a poškodily i světlíky na střeše a do domu začalo zatékat, hasiči to zabezpečili plachtou,“ dodala Klímová.

Také středočeským hasičům přibylo výjezdů. Od 15:00 do 18:00 zasahovali u 60 událostí. „V 52 případech šlo o technickou pomoc. Zasahovali jsme u 31 nahlášení popadaných stromů, třináctkrát jsme čerpali vodu a osmkrát jsme odstraňovali nebezpečné stavy,“ přiblížil krajský mluvčí Jan Sýkora.

Na některých místech nejezdí vlaky

Mezi Zábořím nad Labem a Řečany nad Labem po bouřce zanesly větve trakční vedení, nad jednou kolejí je poškozené. „Větve spadly na trakční vedení, došlo k tomu na více místech v celém úseku mezi Řečany nad Labem a Zábořím nad Labem,“ uvedl mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. K události došlo před 16:30. Provoz na železničním koridoru byl krátce po 20:00 obnoven a nyní se postupně stabilizuje, vyplývá z informací na webu Českých drah (ČD).

V Jihočeském kraji narazil vlak do stromu na trati mezi Suchdolem nad Lužnicí a Novou Vsí nad Lužnicí na železnici z Veselí nad Lužnicí do rakouského Gmündu. Nikdo se nezranil. Dálkové spoje na trati do Rakouska nepojedou, regionální vlaky nahradí mezi Třeboní, Českými Velenicemi a Suchdolem nad Lužnicí autobusy. Omezení může podle ČD trvat do 19:00.

Spadlé stromy a větve také zastavily provoz také na železničním koridoru u Chvaletic. „Dva vlaky plné cestujících stojí až do chvíle odstranění stromu. Ve vlaku směrem na Kolín cestuje 490 osob, ve vlaku směrem na Pardubice je 185 cestujících. Z vlaku směrem na Pardubice musí hasiči evakuovat všechny osoby. Jízdní souprava byla poškozena a lidé si postupně přestoupí do jiného náhradního vlaku pomocí přechodových lávek. Druhý vlak s 490 cestujícími bude moci po odstranění spadlého stromu pokračovat v jízdě,“ řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

A u Rádelského Mlýna zaplavila voda po bouři na mimoúrovňové křižovatce nájezd ze silnice I/65 od Jablonce nad Nisou na rychlostní silnici R35 ve směru na Prahu. Voda zaplavila také Mimoňskou ulici v Doksech na Českolipsku pod viaduktem, vytvořila se tam velká kaluž, kterou osobní auta nemohla projet. Obě místa jsou už ale opět průjezdná.

Podívejte se, jak momentálně bouřky postupují a kde se mohou objevit:

ČD na síti X zveřejnily seznam všech spojů, u nichž byla kvůli komplikacím na trati zavedena náhradní autobusová doprava nebo byly odkloněny.

Na východě hrozí bouřky až do čtvrtečního rána

Meteorologové upřesnili úterní předpověď v nové výstraze. „Rozšiřuje územní platnost varování před vysokými teplotami více k západu a upravuje územní a rozšiřuje časovou platnost varování před silnými a velmi silnými bouřkami. Nově se přidává výstraha před povodňovou bdělostí,“ uvedli meteorologové na sociální síti X. „Přibližně v jihovýchodní polovině území čekáme možný výskyt bouřek až do časných ranních hodin ve čtvrtek,“ dodali.

Vzhledem k očekávaným přívalovým srážkám během středy a noci na čtvrtek mohou hladiny zejména menších vodních toků, které odvodňují Šumavu, Novohradské hory, Českomoravskou vrchovinu a část Orlických hor a Jeseníků, překročit úroveň prvního stupně povodňové aktivity a ojediněle i druhého stupně.

„K velmi rychlým vzestupům hladin především menších vodních toků, případně lokálnímu zatopení v obcích a městech, ale může docházet i mimo tuto oblast,“ varovali meteorologové. Dodali, že potenciálně nebezpečné počasí očekávají i v pátek. „Mohou se objevit silné bouřky a na jižní Moravě pravděpodobně odpolední teploty přesáhnou 31 °C,“ předpověděli.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hurikán Beryl pustoší Karibik. Sílu živlu na vlastní kůži pocítil reportér CNN, ukazuje video

Tagy: