RADAR: Na Česko se valí velmi nebezpečné bouře. Němci varují před vznikem tornád

Bouřka (ilustrační foto)

Počasí (12.7.2024 7:08)

V Česku v pátek udeří velmi silné bouřky. Postupovat budou od západu na východ, doprovodí je přívalový déšť a silný vítr. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v souvislosti s možnou hrozbou výstrahu. Teploty dosáhnou až na 33 stupňů, během víkendu se ale ochladí, a to až na 21 °C. Poté teploty opět vzrostou. Němečtí meteorologové také nastiňují, že současné počasí nahrává vzniku tornád.

Výstraha před nebezpečím na západě platí již od 14 hodin, na východě až od 20 hodin. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek, které místy doprovodí přívalové srážky s úhrny kolem 50 mm, při opakovaných bouřkách i kolem 80 mm, nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h) a kroupami do 2 cm. Vzhledem k vysoké nasycenosti území může docházet k lokálnímu zatopení nebo se může vyskytnout i přívalová povodeň,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bouřka smetla dětský tábor v Nesměni. S úspěšnou evakuací pomáhal i starosta

Také sousední Německo je v pozoru a varuje před extrémní masou vody, která mimo jiné má spadnout i poblíž českých hranic. Deník Bild nazval situaci „meteorologickou pastí“. Tamní meteorologové zmínili i další nebezpečný jev, který se může objevit. „Za těchto povětrnostních podmínek hrozí také nebezpečí tornád.“ Dodali, že vítr různých směrů a síly se vytváří v různých výškách. „To může vést k rotaci vzduchových hmot, které mohou vytvářet supercely – obzvláště velké a silné bouřky – a také tornáda,“ uvedli.

Obloha jinak bude oblačná až polojasná, nejvyšší teploty v pátek dosáhnou na 27 až 31 °C, na západě Čech se budou pohybovat kolem 25 °C, na jihovýchodě Moravy až 33 °C. Právě pro jih Moravy platí výstraha kvůli vysokým teplotám. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ napsali meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Noc na sobotu bude ze začátku oblačná, přechodně až polojasná. Na Moravě a ve Slezsku budou zpočátku doznívat bouřky, které mohou být i velmi silné. Během noci postupně ubude oblačnosti a jen ojediněle se vyskytnou přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 20 až 16 °C, na západě až na 14 °C. „Jakmile přejde pásmo bouřek, nasune se od jihozápadu další pásmo srážek a intenzivního deště,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Renata Uhlíková.

Na sobotu meteorologové předpovídají oblačno až polojasno, místy se vyskytnou přeháňky a ojediněle také bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 22 až 26 °C, na západě se budou pohybovat kolem 21 °C, na jihovýchodě a východě až 29 °C.

Podobné podmínky mají panovat také v neděli. Bouřky se vyskytnou zejména na severovýchodě. Během dne se očekává ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Rtuť teploměru se vyšplhá na hodnoty 23 až 27 °C, na jižní Moravě až na 30 °C.

Na začátku nového týdne se mírně oteplí. Nejvyšší teploty v pondělí dosáhnou 26 až 30 °C, na jižní Moravě až na 33 °C. Obloha bude jasná až polojasná, k večeru na západě přibyde oblačnosti a později se ojediněle vyskytnou přeháňky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bouře zasáhly Českokrumlovsko a Trhové Sviny, kde hlásí velkou vodu. Dětem hrozí evakuace

Tagy: