Česko zasáhla supercela, lidé hlásí přívalové lijáky. Kam směřuje bouře a kde čekat kroupy?

Bouřka (ilustrační foto)

POČASÍ (158)

Česko v odpoledních hodinách zasáhla supercela, na svých sociálních sítích o tom ve čtvrtek informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nebezpečný jev vznikl na Lounsku a následně prošel severně od Prahy. Ojediněle již lidé hlásili spadlé stromy i lokální problémy kvůli přívalovým lijákům. Další bouře by se podle meteorologů mohla vyskytnout na Moravě.

„První čtvrteční supercela, naštěstí zatím slabší intenzity, vznikla na Lounsku a prošla severně od Prahy s ojedinělými hlášeními spadlých stromů a lokálních problémů kvůli přívalovému lijáku,“ informoval ČHMÚ na svém facebookovém profilu.

ČTĚTE TAKÉ: VÝSTRAHA: Česku ve čtvrtek hrozí silné bouřky i obří kroupy. Kdy a pro koho varování platí?

Bouře by se měla podle meteorologů aktuálně nacházet poblíž Poděbrad. Směřovat by měla na Královéhradecko. Další by se mohla vyskytnout i na Moravě.

Česko bičují obří kroupy, podívejte se na video:

Supercela je speciální typ bouře s přívalovými srážkami a často i kroupami. V krajním případě mohou supercely produkovat i tornáda nebo nezvykle velké kroupy.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Výstraha před bouřkami

Podle ČHMÚ se budou přeháňky a bouřky tvořit ve čtvrtek odpoledne, večer a v noci na pátek. Padat při nich mohou i více než dvoucentimetrové kroupy, vítr může v nárazech dosáhnout kolem 90 kilometrů v hodině a v podmáčených oblastech vyvracet stromy.

Bouře budou vznikat nejprve v Čechách a na Vysočině a poměrně rychle budou postupovat k severovýchodu až východu. „Může se jednat o jednotlivé buňky nebo i pás bouřek. Ráno by pak bouřky měly doznívat na jihovýchodě,“ uvedli meteorologové.

V jihovýchodní polovině Česka se podle nich bouřky znovu vyskytnou v pátek odpoledne a večer. Ojediněle mohou být silné a doprovázené přívalovými srážkami, krupobitím a nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se chránit před bleskem? Sednout si na bobek, radí expert a zmiňuje další postupy

Tagy: