Velmi silné bouřky udeřily v Česku. Sledujte RADAR, kde hrozí blesky a přívalové deště?

Hasiči kvůli bouřlivému počasí hlásí řadu výjezdů (10. 7. 2024).

Počasí (16.7.2024 6:47)

Silné bouřky dorazily v úterý odpoledne do Česka. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s tím, že zejména Hlučínsko a Karvinsko zasáhly velmi silné bouře s přívalovými srážkami s úhrny i přes 30 mm/30 min. Pro východ území stále platí výstraha nejen před bouřkami, ale také kvůli vysokým teplotám.

Bouřková aktivita během odpoledne zesílila a v Moravskoslezském kraji se začaly lokálně tvořit silné, i velmi silné bouřky. „Zejména Hlučínsko a Karvinsko zasáhly bouřky, které byly velmi silné s přívalovými srážkami s úhrny i přes 30 mm/30 min. V bouřkách se mohou také vyskytnout nárazy větru do 75 km/h,“ uvedli na sociální síti X meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu nad časovou osou příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Agresivita, panické ataky i deprese. Jak působí extrémní vedra na lidský mozek?

Kvůli hrozbě silných bouřek je v platnosti výstraha. „Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků,“ napsali meteorologové ve výstraze. Ta platí až do úterních 19 hodin pro Moravskoslezský a část Olomouckého kraje.

Dodali, že hrozí také škody větrem, a to zejména v důsledku lámání větví stromů. „Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky,“ podotkli meteorologové. Upozornili, že je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi. „Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ sdělili.

Pro Moravu a Slezsko je také v platnosti výstraha před vysokými teplotami. Ty totiž mohou překročit 31 °C. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ uvedli meteorologové.

Doporučili také omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Lidé by neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spalující výheň sežehne Evropu: Teploty vystřelí až na 45 °C ve stínu, vliv má africký fenomén

Tagy: