Na tvrdších opatřeních se vláda zatím nedohodla. Ve hře je lockdown neočkovaných

Andrej Babiš

Tisková konference po jednání vlády

Vláda se po třech hodinách jednání na zpřísnění opatření nedohodla, řekl v pondělí na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Diskuse bude pokračovat ve čtvrtek. Ve hře je rakouský model, bavorský model nebo to, že se přestanou uznávat antigenní testy.

„Tři hodiny jsme diskutovali další opatření, abychom zamezili nárůstu počtu nově nakažených a hospitalizovaných. Vláda se neshodla. Mluvili jsme o variantách, které bych mohl nazvat jako rakouský model, bavorský model nebo O-PCR-N,“ prohlásil na tiskové konferenci Babiš.

O-PCR-N znamená, že vláda zvažuje, že přestane uznávat antigenní testy jako covidový certifikát. V bavorském modelu se neuznává žádný typ testů a v nejtvrdším rakouském modelu se omezuje neočkovaným i volný pohyb, jde o takzvaný „lockdown neočkovaných“. Ti mohou chodit jen do lékárny nebo do obchodů. Kabinet se znovu sejde ve čtvrtek, kdy má ministerstvo zdravotnictví předložit rozpracované varianty.

Cílem je nejvyšší proočkovanost

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je cílem zpřísnění opatření nejvyšší proočkovanost populace. „A budoucí opatření by k tomu měla vést,“ zdůraznil. S tím souhlasil i Babiš. „Faktem zůstává, že jediným řešením covidu je očkování. Situace je velice vážná, proto znovu opakujeme všem našim občanům, aby se očkovali,“ dodal dosluhující předseda vlády s tím, že předpokládá, že ve čtvrtek vláda dospěje k rozhodnutí.

Pro přijetí rakouského modelu s lockdownem neočkovaných by byl podle Babiše zřejmě nutný nouzový stav. „Je to názor legislativců,“ prohlásil.

Babiš na čtvrtek ráno svolá Radu vlády pro zdravotní rizika, jednat s poradním AntiCovid týmem koalic Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a PirSTAN už nechce. „Čekali jsme do soboty večer na vyjádření AntiCovid týmu, ale nic nám neřekl. V 11 bodech doporučovali nedoporučovat. Nepřineslo to vůbec nic. Bez ohledu na AntiCovid tým musíme jednat, abychom ochránili lidi,“ uvedl premiér s tím, že člen AntiCovid týmu a vakcinolog Roman Chlíbek je i v radě vlády.

Vyjádření AntiCovid týmu kritizoval i Vojtěch. Členové opozice a budoucí vlády naopak upozorňují, že zodpovědnost za rozhodnutí stále nese vláda v čele s Andrejem Babišem.

Zpřísnění od pondělí

Původně ministr zdravotnictví avizoval, že po dohodě s AntiCovid týmem v pondělí navrhne jen zrušení antigenních testů, které by platilo od 1. prosince. „Vedla se debata v tom směru, jestli je to vzhledem k epidemické situaci dostatečné,“ podotkl po jednání vlády.

Některá pravidla se v Česku změnila už od pondělí 15. listopadu. Například zaměstnanci ve zdravotnictví, kteří nejsou očkovaní, se musí minimálně jednou týdně testovat. PCR testy pro návštěvu sociálních zařízení platí tři dny, antigenní test jeden den. Studenti vysokých škol musí mít během výuky nasazené respirátory, pokud je v učebně více než 50 lidí.

Kabinet tak reaguje na stále se zhoršující situaci. V neděli testy v Česku prokázaly dalších 5 650 případů nemoci COVID-19, zatímco před týdnem laboratoře odhalily 3 005 nakažených. Počet nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za sedm dní stoupl ze sobotních 693 na téměř 718. Nyní je hospitalizovaných 3 800 pacientů, z nich 572 leží na JIP.

Česko má v současné době očkovaných 59,9 % populace a zhruba 68 % lidí nad 12 let, pro které je teď vakcína schválena. Podle Vojtěcha je stále neočkovaných 1,5 milionu osob ve věku 19 až 65 let.

Tagy: