Primář: Děti, které rodičům rozmlouvají očkování, jim vystavují poukázku na ventilátor

Pavel Dlouhý

INTERVIEW 15.11.2021

Děti, které radí svým rodičům, ať se neočkují, jim vystavují poukázku do nemocnice na ventilátor. Zdůraznil to primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý v pořadu Interview televize CNN Prima NEWS. Podle něj je v populaci obrovská virová nálož, a když lidé jdou po ulici, do obchodu nebo do hospody, téměř vždy se potkají s někým nakaženým. Měli by se proto očkovat, aby snížili rizika hospitalizace nebo úmrtí.

„Pokud někdo z dětí poradí svému rodiči ‚nenech se očkovat‘, vystavuje mu poukázku na to, aby se dostal do nemocnice na ventilátor nebo aby nadcházející Vánoce byly jeho poslední,“ upozornil v Interview Pavel Dlouhý.

Podle něj se často děje i to, že rodiče naopak rozmlouvají očkování svým dcerám s tím, že pak nebudou moci otěhotnět. „Pověr a nesmyslů, které se šíří, je ohromně moc. Jsme rádi, že vláda přistupuje k razantnějším krokům a že omezuje pohyb lidí. Tím přinutí lidi k očkování, ale zároveň omezí počty lidí v restauracích, na hromadných akcích a podobně,“ vysvětlil primář infekčního oddělení.

Zároveň připustil, že očkování není úplně tečkou za koronavirem, ale jen správnou cestou. „Dneska už víme, že vakcína nezachrání úplně každého a navždy. Ale stále platí, že nakažlivost a šíření nákazy u lidí, kteří jsou očkovaní, je dramaticky nižší než u neočkovaných. Navíc stále platí, že očkovaní končí mnohem méně často v nemocnici a na JIP,“ popsal lékař svou zkušenost.

Virová nálož v populaci je obrovská

Ve své nemocnici pozoruje především dvě skupiny hospitalizovaných. Tou první jsou neočkovaní mladí nebo mladší ročníky. „Posouvá se to od seniorů k mladším, kteří spoléhali na to, že mají svou imunitu, jedí vitamíny a žijí zdravě. I když někteří nežijí úplně zdravě, když mají 120 kilo. Ti všichni si mysleli, že viru uniknou,“ rekl Dlouhý s tím, že v populaci je obrovská virová nálož.

„Když jdete po ulici, v obchodě nebo do hospody, tak je téměř jistota, že se potkáte s někým nakaženým. Je velká iluze, že zrovna já budu ten, který bez vakcíny viru unikne,“ upozornil.

Druhou skupinou jsou podle Dlouhého senioři, kteří byli očkovaní. Ti se do nemocnice dostávají proto, že nestihli posilující třetí dávku vakcíny. „Moc prosíme všechny, kteří dostanou SMS a jsou 60 plus, aby neváhali a vydali se pro třetí dávku,“ apeloval lékař v pořadu.

Zdravotníkům z mobilních týmů se podle něj často stává v domovech seniorů, že velká část lidí třetí dávku odmítá. „Někteří říkají: ‚Mně dcera řekla, ať si to nedávám, že kdoví, co to se mnou udělá.‘ Máme tu evidentní vliv odmítačství a různých fám o dlouhodobých následcích. Pokud je někomu 87 a potřebujeme jej zachránit před covidem na další tři až pět let života, tak je směšné se bavit o tom, že vakcína bude možná mít za dvacet let nějaké následky, které nikdo neviděl,“ upozornil Dlouhý.

Epidemie v Česku stále sílí. V neděli testy prokázaly dalších 5650 případů nemoci COVID-19, zatímco před týdnem laboratoře odhalily 3005 nakažených. Počet nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za sedm dní stoupl ze sobotních 693 na téměř 718. V nemocnicích bylo ke konci víkendu 3803 lidí s covidem, za týden počet hospitalizovaných stoupl o 855.

Tagy: