VÝSTRAHA: V Česku udeří extrémně silné bouřky. Mohou padat velké kroupy, hrozí i záplavy

Bouřka (ilustrační foto)

Evropou se ženou silné bouřky

Sever republiky zasáhne v úterý večer silná bouřka, varují experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V platnosti je oranžová výstraha, varující před kroupami a silným větrem. Hrozí i záplavy.

„V Sasku, severně od našich hranic, se pohybuje směrem k východu velmi silná bouřka, která zasáhne i sever Ústeckého a Libereckého kraje. V bouřce očekáváme kroupy o velikosti kolem 3 cm, krátkodobé intenzivní srážky a silnější nárazy větru,“ uvedli odborníci z ČHMÚ.

Až do úterních 23:00 je proto v platnosti výstraha. Ta varuje nejen před povodněmi, které může způsobit přívalový déšť, ale také před krupobitím, nebezpečím zásahu bleskem a úrazy zaviněnými padajícími a poletujícími předměty.

ČTĚTE TAKÉ: Jak přežít tropická horka v Česku? Odbornice představily tipy na správný pitný režim

Meteorologové radí zajistit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Pozor je třeba dát také při řízení vozidla, v bouřce snížit rychlost jízdy, jet velmi opatrně a sledovat dopravní zpravodajství.

Počasí trápí také Francii a Německo. Tam už bouřky udeřily v plné síle – v Lipsku například orkán poškodil Český fotbalový dům.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Tagy: