VÝSTRAHA: Česko zasype sníh, napadne až 25 centimetrů. Platí i varování před mrazem a větrem

Ilustrační foto.

Počasí 6. 1. 2024 (7:00)

V jižních Čechách začne zřejmě v noci na neděli hustě sněžit. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) lze očekávat, že na Českokrumlovsku, Vimpersku a Prachaticku v neděli napadne až 25 centimetrů sněhu. V dalších částech jižních Čech, na Plzeňsku, v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji spadne až 15 centimetrů sněhu. Meteorologové varují před silným větrem, závějemi a vznikem náledí. Dál platí povodňová výstraha.

Sněžit začne v půlnoci, výstraha týkající se sněhu platí 24 hodin. ‚‚Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu a zásobování. V případě mokrého sněhu škody na stromech a lesním porostu nebo drátech elektrických vedení,‘‘ uvedl ČHMÚ ve výstraze pro jižní Čechy.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V platnosti je nadále také výstraha před povodněmi. Nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity, je nadále hlášen na tocích v Pardubickém a Ústeckém kraji. Nižší stupně jsou evidovány napříč republikou. „Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a může omezit lidskou činnost,“ uvedli meteorologové. Hladina Labe v Ústeckém kraji po centimetrech však klesá.

„V noci na neděli se bude místy vytvářet náledí, do půlnoci na jihozápadě Čech, na Českomoravské vrchovině a na severovýchodě území může napadnout až 10 centimetrů nového sněhu,“ uvádí odborníci.

Mráz Českou republiku již neopustí. Nejvyšší denní teploty se v neděli čekají kolem −5 až 0 °C již od rána, po celý den se bude ochlazovat, večer se na většině území očekávají hodnoty kolem −6 °C. Během dne bude zataženo, na většině území bude sněžit, na severozápadně jen místy.

Tagy: