Záběry extrémní turbulence: V letadle praskly stěny. Jeden člověk zemřel, další se zranili

Letoun Boeing 777 společnosti Singapore Airlines

Letadlo singapurských aerolinek zasáhly silné turbulence

Jeden člověk zemřel a 30 dalších bylo zraněno při letu společnosti Singapore Airlines z Londýna do Singapuru. Důvodem jsou extrémní turbulence, které zasáhly letoun Boeing 777. Piloti museli nouzově přistát na letišti v Bangkoku. Informoval o tom web BBC. Ze záběrů, které se šíří na sociálních sítích, je vidět, že v letadle byly popraskané stěny.

Let do Singapuru byl odkloněn k nouzovému přistání v thajské metropoli kolem 15:45 tamního času (v 8:45 středoevropského času). Na palubě bylo celkem 211 pasažérů a 18 členů posádky, uvádí web BBC. Thajská média uvedla, že zraněných bylo na palubě nejméně 30, Singapore Airlines počet zraněných neupřesnily.

ČTĚTE TAKÉ: Tajemná mlha z ventilace letadla zaskočila cestující. Začali se svlékat, ukazuje video

„Letadlo se najednou začalo naklánět a třást, takže jsem se začal chystat na to, co se bude dít. Najednou letadlo výrazně kleslo, takže to všechny ty, co seděli a nebyli připoutaní, okamžitě katapultovalo ke stropu,“ řekl agentuře Reuters 28letý student, který byl na palubě stroje. „Někteří lidé narazili hlavou do zavazadlového prostoru a promáčkli ho, narazili do míst, kde jsou světla a masky a prorazili ho,“ uvedl.

Data specializovaného serveru FlightRadar24 ukazují, že letadlo letělo ve výšce asi 11 300 metrů, než krátce po 10:00 SELČ v průběhu asi tří minut prudce kleslo do výšky 9 400 metrů. Zde se drželo necelých deset minut, než pokračovalo v sestupu a za necelou půlhodinu přistálo v Bangkoku.

Na letiště Suvarnabhumi v Bangkoku přijely sanitky s týmy záchranářů. Singapurský ministr dopravy Chee Hong Tat ujistil, že vláda zajistí zraněným cestujícím a jejich příbuzným pomoc. „Zpráva o incidentu na palubě letu mě hluboce zarmoutila,“ uvedl na sociálních sítích.

„Zranění způsobená silnými turbulencemi jsou vzhledem k nespočtu letů po celém světě poměrně vzácná,“ řekl pro BBC letecký expert John Strickland.

„Společnost Singapore Airlines vyjadřuje hlubokou soustrast rodině zemřelého cestujícího,“ cituje web vyjádření aerolinek. Letecká společnost rovněž potvrdila, že spolupracuje s thajskými úřady, aby zajistila všem zraněným dostatečnou lékařskou péči.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Déšť jisker a oblak kouře. Drama během tvrdého přistání porouchaného Boeingu ukazuje video

Tagy: