Diagnóza princezny Kate rozesmutnila svět. Zvládněte to, vzkázali rodině Harry s Meghan

Princezna Kate podstoupila operaci břicha.

Princezna Kate má rakovinu

Zpráva o boji s rakovinou, který svádí britská princezna Kate, zdrtila rodinu, fanoušky a politiky. Premiér Petr Fiala (ODS) jí popřál brzké uzdravení a přidala se i kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová (za STAN). Svou reakcí také překvapil princ Harry s manželkou Meghan Markleovou.

Britská princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii. Oznámila to v pátek ve videu, které zveřejnil Kensingtonský palác. Dvaačtyřicetiletá Kate zároveň požádala o „čas, prostor a soukromí“ během léčby.

ČTĚTE TAKÉ: Princezna Kate s Williamem dlouho hledali vhodný způsob, jak těžkou diagnózu oznámit dětem

„Přejeme zdraví a uzdravení pro Kate a rodinu a doufáme, že to zvládnou soukromě a v klidu,“ uvedli v prohlášení pro US Weekly princ Harry s manželkou Meghan.

Král Karel III. uvedl, že je na Kate velmi hrdý a ocenil její statečnost, že o zákeřné chorobě promluvila. Slíbil, že zůstane se svou snachou v úzkém kontaktu. Také on trpí rakovinou. Lékaři ani mluvčí Buckinghamského paláce neuvedli, jaký typ rakoviny Karla III. sužuje. Stejným způsobem monarchie postupuje i v případě Kate.

Na smutnou zprávu reagoval také britský premiér Rishi Sunak. „Princezna z Walesu má lásku a podporu celé země, zatímco pokračuje ve svém uzdravování,“ napsal Sunak na sociální síti X.

Vlna podpory přišla také ze Spojených států amerických. „Právě jsme se dozvěděli tu hroznou zprávu. Naše myšlenky jsou v této neuvěřitelně těžké době s vévodkyní z Cambridge a členy její rodiny a přáteli a rozhodně jí přejeme úplné uzdravení,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre.

Kanadský premiér Justin Trudeau na sociální síti X poznamenal: „V myšlenkách jsem s princeznou z Walesu, jejími dětmi a celou královskou rodinou po zprávě o její rakovině, kterou tak odvážně sdělila.“

Z českých zástupců reagoval premiér Petr Fiala. „Přeji Catherine, princezně z Walesu, a všem lidem, kteří bojují s rakovinou, mnoho sil a brzké uzdravení,“ uvedl v češtině i v anglickém jazyce na sociální síti X. Čechům za podporu princezny poděkoval britský velvyslanec v Česku Matt Field. „Vím, že spolu s námi přeje mnoho Čechů Její královské Výsosti princezně z Walesu brzké uzdravení. Děkuji vám,“ napsal. „Modlíme se za ni,“ dodala v angličtině Danuše Nerudová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Princezna Kate vysvětlila podivné úpravy rodinné fotky. Omlouvám se za zmatky, řekla

Tagy: