Zřícení budovy v Miami nepřežila sedmiletá dívka. Našel ji její otec hasič

Počet obětí po tragickém zhroucení části bytového komplexu ve floridském městě Surfside stoupl v pátek na 20. Mezi mrtvými je i sedmiletá dcera místního hasiče, kterou v troskách domu našel její vlastní otec. Pátrání po obětech severně od Miami pokračuje, 128 lidí se stále pohřešuje, píší zahraniční média.

O nárůstu počtu potvrzených obětí z 18 na 20 informovala při pravidelné tiskové konferenci šéfka okresu Miami Dade Daniella Levineová Cavaová. Podle agentury AP uvedla, že mezi mrtvými je i sedmiletá dcera jednoho z hasičů, který na místě pomáhá s hledáním zavalených lidí.

Dívku podle svědků z trosek zříceného domu vytáhl ve čtvrtek v noci její vlastní otec. Hasič tělo své dcery zabalil do své bundy a na nosítka umístil malou americkou vlajku, zatímco holčičku odnášeli z místa pryč, píše web Daily Mail.

Rozrušený otec, jeho bratr a další záchranáři, kteří ji pomohli vyhrabat, poté tělo vyprovodili se skupinou policistů a hasičů. Identita dívky ani jejího otce zatím není zveřejněná.

Šéf hasičského záchranného sboru v Miami Joseph Zahralban v pátek potvrdil, že tělo sedmileté dívky během pátrání v noci nalezli a identifikovali jako dceru jednoho z členů složky.

„Naše srdce a modlitby jsou s rodinami zasaženými touto děsivou tragédií. Můžeme potvrdit, že člen naší miamské hasičské rodiny ztratil při zřícení sedmiletou dceru. Nalezena byla včera (ve čtvrtek) v noci členy našeho týmu. Žádáme vás, abyste respektovali soukromí nejbližší rodiny i naší hasičské rodiny, zatímco truchlíme nad touto ztrátou a snažíme se podporovat lidi z vlastních řad,“ uvedl Zahralban.

Uvažuje se o demolici

Ke smutnému nalezení těla došlo ve večerních hodinách po asi 15hodinovém přerušení prací kvůli strachu o bezpečnost. Na místě totiž panovaly obavy o stabilitu stále stojící části 12patrového bytového komplexu, kterou pak kontroloval tým specialistů. „Pracují ve velmi, velmi nebezpečném prostředí,“ řekl o záchranářích okresní velitel hasičů Alan Comisky.

Floridské úřady proto dočasně zastavily provoz ze strachu, že se zřítí i zbytek budovy. I přesto, že tento verdikt ve čtvrtek inženýři vyvrátili, se stále uvažuje o demolici, napsal deník Miami Herald.

Záchranné týmy předtím hlásily, že ve zbytku budovy Champlain Towers South se zvětšovaly praskliny, kromě toho pozorovaly pohyb sloupu, který ze stavby visí. Podle Scotta Nachemana z Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) inženýři studují různé možnosti stržení stavby s cílem „učinit místo bezpečnější pro pokračující záchranné práce“.

Počet pohřešovaných stále klesá

Ty může nyní narušit také hurikán Elsa, který postupuje Karibikem k pobřeží Floridy. Stržení zbytku budovy by však mohlo zpomalit další pátrání po osobách. Přibylo by totiž velké množství sutin, kterými by se záchranné týmy musely nejprve prohrabat. Představovalo by to také větší riziko pro kohokoli, kdo by v troskách mohl být stále naživu, dodali inženýři.

Desítky bytů se v areálu Champlain Towers South sesunuly k zemi v noci na 24. června a od konce tohoto dne záchranáři z trosek nevytáhli nikoho živého. Kromě nestability zbývajících struktur brzdily v předchozích dnech pátrání také bouřky a požáry.

Média během uplynulého týdne psala o frustraci lidí čekajících na zprávy o svých blízkých, které hledají stovky pracovníků místních, státních, federálních i zahraničních složek.

Šéfka okresu Levineová Cavaová ale v pátek oznámila také výrazné snížení počtu pohřešovaných, který klesl na 128 ze čtvrtečních 145. Seznam se zúžil po vyřazení dvakrát započítaných osob a poté, co se ukázalo, že někteří z nahlášených lidí byli celou dobu v pořádku.

Tagy:
smrt rodina hasiči oběti Florida Hasičský záchranný sbor záchranáři demolice Karibik zřícení Daily Mail USA zřícení budovy Miami Surfside Vlajka Spojených států amerických inženýr Federal Emergency Management Agency Miami-Dade County