Členství v EU na dosah? Komise podpořila zahájení přístupových jednání s Ukrajinou

Evropská komise podpořila zahájení přístupových jednání s Ukrajinou, řekl v pátek ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Podle listu Financial Times se to týká i Moldavska. Britský deník s odvoláním na tři zdroje napsal, že Brusel chce vyslat Kyjevu a Kišiněvu pozitivní signál ještě před tím, než se příští měsíc půlročního předsednictví EU ujme Maďarsko.

Šmyhal v pátek na svém účtu na Telegramu uvedl, že Kyjev nyní od evropských partnerů očekává zahájení přístupových rozhovorů ještě tento měsíc.

ČTĚTE TAKÉ: Vzdušný štít NATO nad Evropou je iluze. Aliance chrání pět procent území a řeší, co dál

Ukrajina požádala o přijetí do EU několik týdnů po začátku ruské invaze a status kandidátské země získala o několik měsíců později.

List Financial Times napsal, že se očekává, že Evropská komise dnes oznámí, že Ukrajina už splnila dříve nedořešená kritéria, jako jsou opatření proti korupci, omezení politického lobbingu, pravidla týkající se majetkových prohlášení veřejných činitelů a ochrana jazyků národnostních menšin.

Největší překážkou k formálnímu zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou je odmítavý přístup Budapešti, oficiálně zdůvodňovaný politikou ukrajinské vlády vůči maďarské menšině.

Financial Times připomínají, že poté, co se Maďarsko v červenci ujme předsednictví Rady EU, zvýší se jeho vliv na plánování schůzek, na nichž se jedná o záležitostech souvisejících s Ukrajinou. Belgie, která sedmadvacítce předsedá v tomto pololetí, doufá, že se jí podaří uspořádat první kolo přístupových jednání, uvádí britský list.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajině musíme pomáhat, říká Krutílek. Sundejte si růžové brýle, reagovala Majerová

Tagy: