Ukrajině musíme pomáhat, říká Krutílek. Sundejte si růžové brýle, reagovala Majerová

Kandidát do Evropského parlamentu za Spolu a analytik legislativy EU Ondřej Krutílek a kandidátka do Evropského parlamentu za SPD a Trikoloru Zuzana Majerová

Co na to vaše peněženka 5.6.2024

Rusko nemá na Ukrajině důvod postupovat dále, chce jen své garance, řekla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS kandidátka do Evropského parlamentu za SPD a Trikoloru Zuzana Majerová. Kandidát za Spolu a analytik legislativy EU Ondřej Krutílek k tomu podotkl, že je třeba nadále pomáhat napadenému, tedy Ukrajině. Majerová Krutílkovi na jeho slova doporučila, aby „si sundal růžové brýle, protože delší konflikt znamená více obětí a další ztrátu území“.

Ve volbách do Evropského parlamentu půjde o to, kdo chce válku na Ukrajině ukončit a kdo ji chce naopak eskalovat. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekla kandidátka za SPD a Trikoloru Zuzana Majerová. „Naprosto nejpodstatnější je, jestli tady bude život. SPD a Trikolora od počátku tvrdí, že se musí přistoupit k mírovým jednáním,“ zdůraznila Majerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Turek znovu pod ostrou palbou kritiky. Zlatej tatíček Hitler a kulaté číslo 88, psal před lety

Rusko podle ní nemá důvod dále postupovat. „Rusko chce své garance a ty musí zajistit velcí hráči. Co by Rusko se západní Ukrajinou, nebo vůbec s Ukrajinou jako takovou, dělalo?“ sdělila Majerová.

Hostovi pořadu Ondřeji Krutílkovi, kandidátovi za Spolu, Majerová vyčetla, že „jeho vláda konflikt eskaluje na úkor občanů“. „Namísto toho, aby Českou republiku chránila, dělá z ní další šachové pole,“ řekla Majerová.

Proti tomu se ovšem Krutílek ohradil. „Abychom zajistili, že budeme žít v míru, potřebujeme pomáhat tomu, kdo je napadený. Tím napadeným je Ukrajina a já si nepřeju, aby noha ruského vojáka byla záhy u nás. To je důvod, proč chci, abychom v maximální možné míře pomáhali Ukrajině,“ řekl. Zároveň však přiznal, že kdyby měl přepočítat českou pomoc Ukrajině čistě jen na peníze, Česká republika na válce nechutně vydělává.

„Takže si sundejte růžové brýle a vnímejte realitu. Čím déle tenhle konflikt bude trvat, tím více území Ukrajina ztratí a tím více lidí zemře,“ reagovala Majerová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Německo boří tabu. Ilegální migranty chce po vzoru Velké Británie posílat pryč z Evropy

Tagy:
Ukrajina Evropská unie Zuzana Majerová Zahradníková Česko Rusko volby do Evropského parlamentu Co na to vaše peněženka ruská invaze na Ukrajinu Trikolóra hnutí občanů Ondřej Krutílek