Obama, Clooney i 84letá Pelosiová. Nad Bidenem lámou hůl už i zapřísáhlí demokraté

George Clooney a Joe Biden v Bílém domě

Clooney k Bidenovi

Vlivem nedávných přeřeků a špatného výkonu v televizní debatě se podpora amerického prezidenta Joea Bidena nadále propadá. A to tak moc, že šéf Bílého domu ztrácí podporu významných sponzorů i spolustraníků. Podle CNN Bidena odepisují například exprezident Barack Obama nebo herec George Clooney.

Takový závěr volební kampaně v USA čekal málokdo. Místo toho, aby Joe Biden a Donald Trump vedli bitvu na ostří nože, musí Biden nejprve uhájit vlastní kandidátský status. Řada osobností totiž začíná volat po tom, aby prezident kampaň ukončil a přenechal místo někomu dalšímu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bidenův kardinální přešlap na summitu NATO. Zelenského představil jako Putina

Za výrazným zhoršením Bidenových vyhlídek stojí primárně zpackaná televizní debata na CNN, ve které nedokázal Trumpovi dostatečně konkurovat. Biden po duelu navíc dál rozséval chaos a kupil přeřeky a přešlapy. Na summitu NATO kupříkladu k mikrofonu omylem místo prezidenta Volodymyra Zelenského předvolal Vladimira Putina.

Trpělivost tak nedochází jen voličům, ale i lidem, kteří doposud za Bidenem z posledních sil stáli. Odklon od prezidenta se týká spolustraníků, sponzorů i respektovaných osobností.

Obama ztrácí víru

Bidena začal odepisovat už i exprezident Barack Obama, který přitom svého přítele i během minulé kampaně zarytě podporoval. Zdroje pro CNN ale vypověděly, že Obama už údajně těžce pochybuje o tom, že by Biden dokázal Trumpa porazit.

„Obamova prohlubující se skepse ohledně schopnosti jeho přítele znovu vyhrát volby je jedním z nejhůře střežených tajemství Washingtonu,“ uvedla CNN.

Na povrch probublávají i obavy Nancy Pelosiové, bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů. Demokratka je ve svých 84 letech ještě starší než Biden a přestává věřit tomu, že by měl Biden šanci na druhý mandát.

„Myslím, že pokud Biden nakonec odstoupí jako kandidát, tak se ukáže, že je Pelosiová nejdůležitějším demokratickým lídrem. Je to ona, kdo má v takové situaci, zejména generační, důvěryhodnost, aby se vyjádřila k něčemu tak citlivému a důležitému,“ řekl podle CNN jeden z demokratů ve Sněmovně reprezentantů.

Slavní herci, co se odvrací

Nad Bidenem už láme hůl také Hollywood. Dlouholetý podporovatel a sponzor Demokratické strany George Clooney ve svém komentáři pro list The New York Times vyzval Bidena, kterého podle svých slov mimořádně uznává a považuje ho za dobrého přítele, aby odstoupil.

„Joe Biden je hrdina. Zachránil demokracii v roce 2020. Potřebujeme, aby ji letos zachránil znovu,“ napsal Clooney, kterého k rozhodnutí vedl i Bidenův špatný výkon v debatě.

Ten nepotěšil ani herce Michaela Douglase, kterého zklamalo, že Biden nedokázal „vyvracet lži“, které Trump šířil. Herecká hvězda prohlásila, že je těžké si představit, že by Biden v případě znovuzvolení zvládl sloužit celý druhý mandát. Informovala o tom BBC.

Bidena vyzval k odstoupení také herec John Cusack nebo režisér Michael Moore.

VIDEO: Ukrajinu neopustím, řekl Biden na summitu NATO. Svoji viceprezidentku si spletl s Trumpem

Tagy: