Just: Kvůli dronům je v Rusku cítit napětí. Lidé častěji koukají nahoru, jestli něco neletí

Spolupracovník v Moskvě Jiří Just

360° 30.5.2023

Po sérii dronových útoků je v Moskvě cítit napětí, zhodnotil atmosféru v hlavním městě Ruska spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just. V rozhovoru v pořadu 360° podotkl, že místní se častěji zastavují a koukají na nebe, zda něco neletí. Pociťují, že válka je jim blíž.

„V Rusku je cítit napětí z dronových útoků od 3. května, kdy došlo k prvním závažnějším útokům. Už tehdy v Moskvě začala panovat nepříjemná atmosféra. A hodně lidí si uvědomuje, že válka, kterou sledují primárně prostřednictvím televize, přichází blíž a blíž,“ popsal z hlavního města Ruska Just.

ČTĚTE TAKÉ: Impozantní panika. Rusové takovou nezažili od roku 1941, hodnotí expert obří dronový útok

Na ulici dle něj nyní řada lidí sleduje nebe. „Pokud lidé vidí nějaký dron v oblacích nebo si alespoň myslí, že to je dron, hlásí to policii a jiným bezpečnostním složkám. To také svědčí o jistém napětí,“ pokračoval. Rusové si prý uvědomují, že válka neprobíhá podle plánu Kremlu.

Představitelé hlavního města v úterý informovali o dosud největším útoku dronů. Nikdo údajně nezahynul, média hovořila jen o drobném poškození tří obytných domů. Podle agentury Reuters útoky znamenají, že válka, kterou Rusko před 15 měsíci rozpoutalo, se přenesla už i do Moskvy.

Více z rozhovoru o ruské mentalitě, vývoji války i propagandě se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: