CNN: Masakr zajatců v Olenivce? Důkazy vyvracejí tvrzení Rusů, raketa z HIMARS to nebyla

Kyjev shromažďuje důkazy o tom, že útok na věznici v okupované obci Olenivka podnikli sami Rusové.

Na konci července došlo k zabití více než padesáti ukrajinských zajatců v okupované Olenivce. Podle tvrzení Moskvy stála za smrtí vězňů Ukrajina, která měla detenční zařízení zasáhnout raketou HIMARS. Web CNN vydal k incidentu detailní analýzu. Z jejích závěrů vyplývá, že ruská prohlášení byla s největší pravděpodobností lživá.

Rusko jako motiv údajného ukrajinského útoku uvádělo snahu předejít doznání vězňů z válečných zločinů a odrazování dalších vojáků od kapitulace. Kyjev důrazně odmítl ruská tvrzení hned po červencových událostech. Podle generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil naopak za útokem stál Kreml. Ruská propaganda se podle Ukrajinců pouze snažila obvinit napadenou zemi z válečného zločinu. Zabití zajatců mělo navíc sloužit k zakrytí jejich mučení a poprav.

Speciální zpráva CNN je založena na analýze fotografií, videí, satelitních záběrů a konzultací s forenzními a vojenskými experty. Pravděpodobnost, že věznici poškodila raketa HIMARS, je téměř nulová, uvádí závěr zprávy. Odborníci, kteří se na zprávě podíleli, ovšem nedokážou s absolutní jistotou říct, co smrt zajatců způsobilo. Jednoznačnou odpověď by mohli poskytnout pouze s volným přístupem do separatisty kontrolované Doněcké oblasti.

Odlišný druh poškození

Ze satelitních snímků potvrzených cílů raket HIMARS je zjevné, že zásah po sobě zanechá rozsáhlé škody. Na snímcích Olenivské věznice je však poškození podstatně menší. „Na záběrech není žádný kráter, sloupy a stěny jsou neporušené, postele na svém místě. Těla nejeví žádné známky zasažení výbuchem. Při zásahu raketou bychom viděli zborcené stěny či střechu a roztrhaná těla. Vypadá to, že škody jsou způsobeny převážně požárem. Střecha spíše spadla a nebyla zasažena výbuchem,“ prohlásil Chris Cobb-Smith, expert na zbraňové systémy. Tyto argumenty potvrzují v analýze CNN i další odborníci.

V Rusy publikovaných záběrech jsou úlomky střely s velmi dobře zachovanou tabulkou se sériovým číslem naaranžované u sebe. To podle Cobb-Smithe odporuje běžnému postupu při vyšetřování, kdy by měly podobné důkazy být dokumentovány na svém původním místě.

Nesrovnalostí je více

Podle vojenských analytiků nedává užití střel HIMARS na cíl jako Olenivka smysl. Věznice se nachází zhruba patnáct kilometrů od frontové linie. Na podobné vzdálenosti se daleko více hodí levnější rakety s kratším doletem. Ty je navíc pro Rusy složitější monitorovat.

Výpověď několika svědků z okolí věznice uvádí, že nebyl slyšet žádný zvuk blížící se rakety ani zásahu. Při incidentu navíc nebyl zraněn žádný z ruských dozorců. Ti ještě den před požárem vedle zasažené budovy umístili nádrže s vodou. Kreml zároveň stále neumožnil nezávislým vyšetřovatelům z Mezinárodního výboru Červeného kříže vstup do oblasti.

Tagy: