Video přímo z akce: Ukrajinci vnikli do tajného ruského vězení a osvobodili mučené zajatce

Ukrajinská národní garda prohlíží sklep ve znovudobyté vesnici u Charkova

Ukrajinské speciální jednotky osvobodily zajatce z ruského vězení

Kyjev oznámil další obrovský úspěch v Chersonské oblasti. Ukrajinská speciální jednotka vnikla do ostře střeženého ruského vězení. Tam zneškodnila všechny okupanty a osvobodila pět ukrajinských zajatců, které prý Rusové během výslechů mučili. Záběry úspěšné akce zveřejnil na sociálních sítích poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

„Unikátní operace hlavního zpravodajského oddělení v okupované Chersonské oblasti. Ukrajinští vojáci vstoupili do tajného ruského vězení a osvobodili ukrajinské zajatce, kteří tam byli mučeni. Mezi zajatci byl voják i bývalý vysoce postavený policista, kteří odmítli s Rusy spolupracovat,“ uvedl Geraščenko na Twitteru. K příspěvku přiložil video, ve kterém je akce podrobně popsána.

Skupina ukrajinských speciálních jednotek nejdříve překročila frontovou linii, aby zamířila k ruskému tajnému vězení. Vojáci cestou zpozorovali ruské nášlapné miny a další nástražné výbušniny včetně MON-50 (připomínající americký claymore, pozn. red.).

Rusové výbušniny rozmístili kolem celého areálu. Ukrajinští vojáci proto některé nástrahy zneškodnili, aby měli volnou cestu k budově. „Skutečně všechno kolem toho zařízení bylo zaminované, což nám výrazně ztěžovalo situaci,“ popsal velitel celé operace.

Poté, co skupina vnikla do areálu, zahájila útok. Překvapení Rusové byli bez šance. Po zneškodnění nepřítele jednotka osvobodila pět vězňů a vyvedla je ven. Ukrajinci navíc z místa sebrali dokumenty ruských vojáků, kteří měli vězně mučit.

Symbolické vítězství

„Snažíme se během mise nepropadat emocím. Dostali jsme jasný cíl, který jsme museli splnit,“ popsal ukrajinský velitel. Přiznal však, že něco takového vzhledem k okolnostem často není jednoduché. Podezření na hrubé chování ruských vojáků k ukrajinským zajatcům neustále přibývá, Moskva však jakákoliv obvinění kategoricky popírá.

Úspěšná záchranná mise v Chersonské oblasti je pro Ukrajince důležitá i pro její symbolickou rovinu. Na jihu země totiž den po dni osvobozují další osady v této oblasti. Jejich hlavním cílem je znovu získat pod kontrolu samotný Cherson.

Bitva o toto město začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Pokud se však ukrajinským obráncům podaří získat Cherson zpět, pro Rusko by to podle expertů znamenalo poměrně závažný problém, upozornila stanice CNN. Narušilo by to totiž ruské zásobovací linie.

Tagy:
válka vězení vojáci mučení Ukrajina osvobození Rusko zajatci Cherson Chersonská oblast Speciální jednotky miny Anton Geraščenko