CNN: Násilí, dýmovnice a demonstranti na kolejích. Francie se dál bouří proti reformě

Ve Francii nadále pokračují masivní protesty občanů proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Demonstrace se konají po celé zemi. V Paříži protestující vnikli na železniční koleje, v Biarritzu házeli dýmovnice před letištní vchod. V Německu mezitím stávky utichají, v Izraeli je naopak situace stále napjatá.

Země galského kohouta se nadále zmítá v masivních protestech proti penzijní reformě, která má posunout důchodový věk o dva roky z 62 na 64 let. Intenzita demonstrací přitom nepolevuje. V zemi se v úterý protestovalo už desátý den v kuse.

Protestující během dne vnikli na koleje u pařížského vlakového nádraží Gare de Lyon, v Lorientu umístili na koleje barikády a v letovisku Biarritz zase demonstranti hodili dýmovnici před vchod na letiště.

Celkem 240 různých demonstrací se mělo zúčastnit až 900 tisíc lidí. Jen v Paříži bylo protestujících asi sto tisíc. Informovala o tom americká CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zhouba demokracie v Izraeli? Justiční reforma Netanjahua zneklidňuje i agenty Mosadu

Do demonstrací se zapojují odborové organizace z celé Francie, které naléhají na prezidenta Emmanuela Macrona, aby kontroverzní penzijní reformu stáhl. Protesty se neobešly bez násilí, za poslední dva týdny úřady evidují dva tisíce případů žhářství. Vandalských útoků jsou stovky.

Proti demonstrantům vyrazilo do ulic Francie v úterý 13 tisíc policistů, hlavní město strážilo 5 500 mužů a žen zákona. Protesty komplikují v zemi silniční, leteckou i vlakovou dopravu. Web France24 upozornil, že některé lidskoprávní organizace poukazují na údajnou brutalitu některých policistů, kteří proti demonstrantům zasahují. Úřady se pro změnu obávají násilností extremistů, kteří se protestů účastní.

Devatenáctiletá studentka Yasmine Mounibová ze severní Francie pro agenturu AFP uvedla, že souhlasí s požadavky stávkujících, kteří požadují zrušení reformy. „Ale mohli by nechat ranní vlaky pro středoškoláky a vysokoškoláky: stojí mě to vzdělání,“ uvedla.

Bouře v Německu a Izraeli

To Německo má prozatím bouření občanů za sebou. Zemi zasáhly v pondělí rozsáhlé generální stávky, které ochromily celou dopravu. Trvaly ale „jen“ 24 hodin. V úterý byla tak doprava v zemi naprosto ochromená. V sousední zemi lidé neprotestují kvůli penzijní reformě, ale bojují za růsty platů.

Horko je v posledních dnech také v Izraeli, kde se podstatná část země pro změnu bouří proti kontroverzní reformě vlády Benjamina Netanjahua, která by kabinetu umožnila dosazovat členy nejvyššího soudu. Tato instituce je přitom v zemi podle opozice jedinou pojistkou demokracie.

Demonstranti dosáhli v pondělí marginálního úspěchu, když Netanjahu slíbil, že reformu odloží. Další protesty se v Izraeli očekávají ve středu. Premiér s prezidentem Jicchakem Herzogem a zástupci opozice mezitím hledají způsob, jak najít v kontextu kontroverzní reformy kompromis snesitelný pro všechny strany.

Tagy: