Nemocnice v Gaze jako sídlo Hamásu. Izraelci štábu CNN ukázali, co vše se skrývalo uvnitř

Izraelská armáda zavedla štáb CNN do tunelů pod jedné z nemocnic v Gaze.

CNN navštívila nemocnici v Gaze

Častým místem otevřených bojů i diplomatických svárů v Gaze jsou nemocnice. Izrael tvrdí, že se v něm ukrývají teroristé Hamásu, a označuje je za legitimní vojenské cíle. Armáda přizvala do jednoho z dobytých areálů i štáb CNN. Izraelské jednotky tam zaútočily poté, co je jejich zpravodajci informovali o přítomnosti teroristů. Palestinský personál odmítá, že by se v nemocnicích nacházeli rukojmí nebo členové Hamásu.

Cestu k nemocnici Rentisi v Gaze lemují zdevastované zástavby. Prakticky všechny budovy nesou stopy po lítých bojích. Necelých 100 metrů od nemocnice se stále bojuje. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari vzal novináře do podzemí pod budovou, aby jim ukázal, kde se nacházel zbrojní sklad Hamásu.

K TÉMATU: Hamás plánoval mnohem obludnější útok. Vyšetřování odhalilo drastické záměry teroristů

U jedné židle byly nalezeny cáry ženských šatů a vedle nich lano. Zda členové Hamásu na tomto místě skutečně drželi nějakou ženu, ovšem prokážou až testy DNA.

Harari štábům ukázal i místnost, jež měla nejspíše sloužit k věznění rukojmích. „Dali sem záclony. Za nimi ale nic není, jenom zeď. Není žádný důvod sem něco takového dávat, pokud tu nechcete natáčet rukojmí,“ vysvětlil Hagari.

Na zdi místnosti byla umístěna i tabulka s odškrtanými daty. „Jde o rozpis stráží, kam každý terorista napíše své jméno a kdy má směnu při hlídání vězněných lidí,“ přiblížil mluvčí izraelské armády.

Informaci, že se v budově nacházejí teroristé, podle něj Izraelci dostali od svých zpravodajců. Z budovy měl také někdo střílet jejich směrem. Izraelská armáda v tuto chvíli obléhá i další nemocnice navzdory nesouhlasu velké části mezinárodní komunity. Tvrdí, že se v nich mohou nacházet podobné skrýše, zbraně i rukojmí. Palestinský personál taková tvrzení však odmítá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Reportér CNN Prima NEWS z Izraele popsal nebezpečí u hranic s Libanonem

Tagy: