Hamás nabízí Izraeli propuštění 70 rukojmích za pětidenní příměří

Civilisté v Gaze oslavující Hamás

Reportér CNN Prima NEWS z Izraele popsal nebezpečí u hranic s Libanonem

Hamás katarským vyjednavačům nabídl propuštění až 70 rukojmích výměnou za pětidenní příměří, píše agentura Reuters s odkazem na mluvčího skupiny. Spojené státy v neděli uskutečnily dva nálety v Sýrii na cíle spojené s Íránem, uvedl Pentagon podle agentury Reuters. Ta s odvoláním na agenturu Interfax uvedla, že v Sýrii útočilo i Rusko. Německý kancléř Scholz se poprvé otevřeně vyslovil proti dlouhodobému příměří v Pásmu Gazy. Hnutí Hizballáh nasazuje proti Izraeli nové zbraně, řekl jeho vůdce.

Ozbrojené křídlo palestinské radikální skupiny Hamás uvedlo, že nabídlo katarským vyjednavačům propuštění až 70 žen a dětí, které od svého útoku na Izrael ze 7. října zadržuje v Pásmu Gazy jako rukojmí. Výměnou chce skupina docílit pětidenního příměří v bojích s izraelskou armádou. Informovala o tom agentura Reuters.

„Příměří by mělo zahrnovat úplné zastavení palby a umožnění dodávek humanitární pomoci všude v Pásmu Gazy,“ řekl mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu Abú Ubajdá v nahrávce zveřejněné na kanálu skupiny na Telegramu. Izrael obvinil z „otálení a vyhýbání se“ dohodě. Podle dřívějších odhadů Hamás unesl do Pásma Gazy více než 200 lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Pásmu Gazy umře dítě každých deset minut, tvrdí šéf WHO. Bezpečno není nikde

Spojené státy v neděli uskutečnily dva nálety v Sýrii na cíle spojené s Íránem, uvedl Pentagon podle agentury Reuters. Ta s odvoláním na agenturu Interfax napsala, že v Sýrii útočilo také Rusko, jehož nálety si vyžádaly životy 34 protirežimních bojovníků a zranění dalších 60.

List The New York Times napsal, že podle představitelů Pentagonu si americké nálety pravděpodobně vyžádaly neupřesněný počet mrtvých nebo zraněných. Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že při amerických úderech zahynulo osm bojovníků napojených na Írán, včetně jednoho Syřana a Iráčanů.

Útoky ruských sil, které dlouhodobě podporují syrského autokratického prezidenta Bašára Asada, směřovaly na provincii Idlib. Zdejší rebelové podle Moskvy za posledních 24 hodin sedmkrát zaútočili na pozice syrských vládních sil. Reuters poznamenal, že ruská tvrzení nebyl schopen nezávisle ověřit.

Akce Američanů v oblasti nařídil prezident Joe Biden v reakci na útoky na americké síly v regionu. „Pro prezidenta neexistuje vyšší priorita než bezpečnost amerického personálu a dnešním krokem dal jasně najevo, že Spojené státy budou bránit sebe, svůj personál a své zájmy,“ uvedl v prohlášení americký ministr obrany Lloyd Austin. Nálety, jejichž terčem se na východě Sýrie stalo výcvikové středisko a úkryt ozbrojenců, byly v pořadí již třetími od 26. října.

Izrael se v případě potřeby postaví pevně proti zbytku světa, prohlásil podle The Times of Israel Netanjahu. Reagoval tím na sílící mezinárodní tlak na přerušení nebo zastavení bojů, které odmítl. Silně například zkritizoval francouzského prezidenta Emanuela Macrona, který vyzval Izrael, aby přestal bombardovat civilisty v Gaze. „Macron se dopustil vážné chyby, a to z věcného i morálního hlediska. Evakuaci civilistů brání Hamás, nikoli Izrael,“ řekl Netanjahu.

„Není to Izrael, kdo se nachází v nemocnicích, ve školách, v zařízeních UNRWA (Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě, pozn. red.) a OSN – je to Hamás. Proto to není Izrael, ale Hamás, kdo je zodpovědný za škody způsobené civilistům,“ řekl Netanjahu.

Německý kancléř Scholz se poprvé otevřeně vyslovil proti dlouhodobému příměří v Pásmu Gazy. Řešením jsou podle něj humanitární pauzy. Scholz se podle agentury AFP zúčastnil debaty s regionálním deníkem Heilbronner Stimme. Při říjnovém hlasování o přijaté rezoluci OSN vyzývající k humanitárnímu příměří bylo Německo jedním ze 45 zemí, které se zdržely hlasování.

Tagy: