Ponižování v Gaze? Izraelci před tribunou svlékali Palestince včetně dětí, naznačuje video

Americká CNN upozornila na video publikované na platformě YouTube, které má zachycovat Palestince, které zajala izraelská armáda. Dotyční jsou na záběrech svlečení do spodního prádla na fotbalovém stadionu v Gaze. Jsou mezi nimi i děti. CNN se nepodařilo ověřit, kdy bylo video pořízené.

Izraelská operace v srdci Gazy pokračuje. Na platformě YouTube se objevilo video, které nahrál uživatel Yosee Gamzoo Letova a které má podle americké CNN zachycovat zajaté Palestince na fotbalovém stadionu Jarmúk v Gaze.

Novinářům se ale nepodařilo ověřit, kdy byly záběry natočené. VIdeo bylo publikované 24. prosince.

Na záběrech jsou vidět zástupy lidí svlečených do spodního prádla a klečících na trávníku. Podle CNN jsou na videu i nejméně dvě svlečené děti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo učebnic hromada granátů či AK-47. Izrael ukázal, co Hamás ukrýval ve školách v Gaze

Izrael zmiňované záběry prozatím nekomentoval. Již dříve ale svlékání zajatých Palestinců obhajoval s tím, že se chce přesvědčit, že na sobě zajatci nemají výbušniny.

Evropská nezisková organizace na ochranu lidských práv Euro-Med Monito ale podobné praktiky tvrdě zkritizovala. ​​

„Palestinští muži, včetně desetiletých dětí a starších lidí nad 70 let, byli nuceni svléknout si všechno oblečení kromě spodního prádla a ponižujícím způsobem se postavit do řady před ženy zadržené na stejném stadionu,“ uvedla organizace pro lidská práva ve svém prohlášení.

Organizace vyzývá mezinárodní společenství, aby záběry zadržování prošetřilo.

Izrael mezitím znovu zopakoval, že hodlá pokračovat v bojích v Pásmu Gazy, dokud kompletně nezničí Hamás, a neukončí tak válku, kterou Hamás sám vyprovokoval teroristickým útokem 7. října.

Při izraelském úderu na zahraniční cíle byl v pondělí nedaleko Damašku zabit jeden z nejzkušenějších poradců íránských revolučních gard v Sýrii, brigádní generál Rází Musáví. Informovala o tom íránská oficiální agentura Irna.

Írán se dal slyšet, že Izrael za tento atentát zaplatí.

Tagy: