CNN: Kampaň v USA je systematickou bitvou emocí. Trump nasadil vztek proti radosti

V amerických prezidentských volbách nejde jen o řešení klíčových politických témat, ale také o souboj emocí – podle CNN každý z kandidátů před voliči prohlubuje své základní charakterové rysy a chce je získat na svou stranu nejen svou povahou, ale i politickým kalkulem. Zatímco Donald Trump v tomto boji volí vztek, Kamala Harrisová vsadila na radost.

V éře moderní politiky voličům nestačí shodnout se s kandidátem jen v názorech na palčivá témata. Ti, kteří rozhodnou o vítězi voleb, chtějí se svým favoritem navázat i emocionální pouto. A právě na tuto linku teď podle CNN ve velkém sází republikán Donald Trump, ale i jeho demokratická sokyně Kamala Harrisová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Walz přijal viceprezidentskou nominaci. Harrisová zabojuje o vaši svobodu, řekl na sjezdu

Narativ Trumpa je jasný – kritizuje současnou administrativu, pod kterou spadá i Harrisová, a nešetří slovními útoky. Jeho průvodní politickou emocí je vztek. Podle analytika Stephena Collinsona ale takový vztek nevychází pouze z Trumpovy povahy, ale i z politické strategie, která velí se takové image držet.

Viceprezidentka Harrisová vede volby v naprostém emocionálním kontrastu. Její průvodní emocí je radost. Na volebních mítincích nešetří úsměvy a snaží se vyvolávat dobrou náladu. Také v tomto případě jde podle CNN částečně o taktiku – Harrisová dává do kontrastu svůj veselý svět s pochmurným a pomstychtivým světem Trumpa.

Emoce = politická zbraň

Republikáni se domnívají, že přístup Harrisové je naivní. „Celá tato radostná a milostná slavnost v reálném světě neexistuje,“ řekl pro CNN republikánský senátor Lindsey Graham. „Svět je v plamenech. Vaše účty za potraviny jsou vyšší. Váš účet za plyn je vyšší. Vaše splátky hypotéky jsou vyšší. A to nejhorší teprve přijde, pokud tyto lidi znovu zvolíte,“ doplnil politik a podle analytika Collinsona snad ještě více než sám Trump ilustroval, na jaké aspekty kampaně se chtějí republikáni soustředit.

Tým Harrisové ale každého takového kritického vzplanutí využívá ve svůj prospěch. Jakýkoli projev rétorické agrese je podle demokratů odkazem první administrativy Trumpa.

„Hlavním mottem kampaně Harrisové je ‚Nevrátíme se zpátky‘. Nevrátíme se k hněvu, panice a sebestřednosti z let Trumpova Bílého domu. Takže když Trump vzplane výbuchem, připomene voličům tyto dny. Viceprezidentka sází na to, že národ je připraven jít kupředu. Harrisová ve svém čtvrtečním projevu na sjezdu řekla, že ‚naši protivníci v tomto závodě každý den očerňují Ameriku, mluví o tom, jak je všechno hrozné‘, zatímco ona nabízí alternativní cestu ‚svobody, příležitostí, soucitu, důstojnosti, spravedlnosti a nekonečných možností‘,“ analyzuje CNN.

Zmatky kolem debaty

Je velmi pravděpodobné, že kontrast průvodních emocí Trumpa a Harrisové naplno vypluje na povrch během společné debaty. Exprezident nejdříve prohlásil, že se chce s konkurentkou utkat třikrát.

Prozatím se ale oba volební týmy shodly pouze na jednom setkání – 10. září na ABC. List Washington Post ale upozornil, že Trump začíná z této debaty couvat a rétorická přestřelka obou kandidátů se tak možná vůbec neuskuteční.

Trumpovi primárně vadí stanice, která by debatu vysílala. On sám by preferoval Fox News, televizi, která je tradičně republikánům nakloněná.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy:
radost emoce analýza USA Donald Trump vztek Kamala Harrisová Americké volby 2024