Harrisová nemá zkušenosti, míní Zaorálek. Podle komentátora však Trump znervózněl

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a komentátor Ondřej Šmigol

360° (236)

V amerických prezidentských volbách proti sobě v podstatě stojí dva týmy. Na jedné straně Donald Trump s J. D. Vancem, na druhé straně Kamala Harrisová s Timem Walzem. Právě Walzovi se vyčítá, že má vřelý vztah k Číně. Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) ale namítl, že Walz není žádný „čínofil“ a poukázal spíše na nedostatečné zahraniční zkušenosti Harrisové. Komentátor webu Echo24 Ondřej Šmigol pak podotkl, že Trump může být nervózní, jelikož jeho soupeřka získává rychle podporu.

Po sjezdu Demokratické strany je definitivně rozhodnuto: V amerických prezidentských volbách se na podzim utkají republikán Donald Trump s kandidátem na viceprezidenta J. D. Vancem a demokratka Kamala Harrisová, jištěná z povzdálí Timem Walzem. Podle amerikanisty Jiřího Pondělíčka je těžké říci, kdo vede. „Vance ani Walz nejsou pro americkou veřejnost moc známí. Oba se musí teprve představit,“ řekl Pondělíček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podotkl, že hlavní důraz bude ale stejně na Trumpovi a Harrisové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden mluvil se Zelenským, slíbil Ukrajině nový balík pomoci: Rakety, munici, protipancéřovky

Timu Walzovi někteří Američané vyčítají, že má velmi vřelý vztah k Číně. S tím ale nesouhlasí bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) „Rozhodně to není žádný čínofil. To, že byl někdo třicetkrát v Číně, neznamená, že je nositelem nějaké koncepce politiky vůči Číně,“ řekl Zaorálek.

Dodal, že problémem je spíš zahraniční politika Kamaly Harrisové. „Ta s tím nemá moc zkušeností, nijak se neprofilovala,“ sdělil Zaorálek. Během svého nominačního projevu ale Harrisová podpořila například Ukrajinu nebo Izrael. To však Zaorálkovi nestačí. „Připadá mi, že je to pořád málo na to, abychom věděli, co od ní můžeme čekat. Jsou tu otazníky, co do budoucna,“ podotkl bývalý ministr.

Ještě předtím, než Harrisová v prezidentských volbách nahradila Joe Bidena, favorizovaly průzkumy spíše Donalda Trumpa. Nyní jsou šance poměrně vyrovnané. Komentátor webu Echo24 Ondřej Šmigol míní, že Trump může cítit tlak. „Určitě je nervózní. Všechno nasvědčuje tomu, že republikánská kampaň byla nastartovaná proti Bidenovi. Evidentně se jim to vedlo a vypadalo to, že to dotáhnou do konce. Výměna hlavních kandidátů je evidentně dost rozhodila. Harrisová smazala náskok a v celonárodních průzkumech dokonce vede,“ sdělil Šmigol.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Harrisová na sjezdu představila svou vizi USA. Co o jejím soukromí řekli lidé z blízkého okolí?

Tagy:
Ukrajina politika Lubomír Zaorálek Joe Biden volby vláda USA Čína Donald Trump Jiří Pondělíček Echo24 Kamala Harrisová Volba prezidenta Spojených států amerických