Peklo v Avdijivce. Uprostřed bojů se o lidi stará umírající doktor, pomáhají mu „Bílí andělé“

Voják se kryje po útoku Rusů na město Avdijivka

CNN ukázala poslání pomáhajících Ukrajinců v Avdijivce

Cestují pod ruskou palbou, aby dovezli tolik potřebné zásoby pár zbývajícím obyvatelům válkou zdevastovaného města. Řeč je o ukrajinské jednotce zvané „Bílí andělé“, která podniká pravidelné cesty do Avdijivky. Její poslání je jednoduché, ale mimořádně nebezpečné. S jednotkou natáčela americká stanice CNN.

Jedním z členů zásobovacího komanda je 23letý Dmytro Solovij, civilním povoláním policista. „Narodil jsem se tady. Jsou tu moji sousedé, příbuzní, přátelé. Je mojí povinností jim pomoci. Jsme jejich nadějí,“ vypráví pro CNN mladý ukrajinský voják a rodák z Avdijivky.

Dmytro se společně se svými spolubojovníky vydává pravidelně na cestu do ostřelovaného a téměř kompletně zničeného města na východní frontě ukrajinské války s Ruskem. V této oblasti se totiž odehrávají ty nejzávažnější střety obránců s okupanty.

Média do Avdijivky nemohou kvůli hrozbě ruského ostřelování, a tak se CNN musela spokojit pouze se záběry z GoPro kamery, kterou si Dmytro vzal na sebe.

Cesta do Avdijivky je extrémně nebezpečná. Je pouze jedna ven a jedna dovnitř. A Rusové si toho jsou vědomi, takže nebývá výjimečné, že se na cestu snesou šrapnely vypálené ruskou artilérií.

V Avdijivce žilo před válkou na 30 tisíc obyvatel. Dnes však připomíná spíše město duchů. Podle CNN zde přebývá už asi jen zhruba 1 300 lidí. Drtivá většina budov schytala zásah děla či minometů. I tak zde část usedlíků stále žije. Zásoby od „Bílých andělů“ pro ně mají cenu zlata.

Jídlo, voda, hygienické potřeby i třeba generátor. To vše vojáci do Avdijivky přivezli. Zásoby si přebírá šéf místní nemocnice doktor Vitalij Sytnyk. Jeho příběh je velmi smutný. Má totiž diagnostikovanou rakovinu v terminálním stádiu. I přes svůj zdravotní stav však stále pomáhá místním obyvatelům a nemíní Avdijivku opustit. „Máme tu práci a pokračujeme v ní,“ říká na záběrech CNN lékař. S vojáky tentokrát posílá i jednoho pacienta, který byl zasažen šrapnelem a musí být evakuován.

Zatímco se vojáci s lékařem baví, jejich hovor je náhle přerušen. „Pozor. To je minomet. Občas to zašustí a pak bang. Nejspíš dopadl na tank,“ říká na záběrech Sytnyk.

Krátce na to „Bílí andělé“ odjíždí z ostřelovaného a takřka vybydleného města. „Je strašně smutné, co se děje mému městu, ale jednoho dne Avdijivku znovu vybudujeme a budu zde žít se svými vnoučaty. Musíme v to věřit,“ vypráví později pro CNN Dmytro.

Tagy: