CNN: Odsouzení Bidenova syna táhne prezidenta dolů. Paradoxně ale poškodí i Trumpa

Americký prezident Joe Biden se svým synem Hunterem (vpravo)

Hunter Biden vinen v kauze držení zbraně

Syn amerického prezidenta Joea Bidena, Hunter, byl shledán vinným z nelegálního držení zbraně a hrozí mu vězení. Na šéfa Bílého domu tak znovu dopadá stín minulosti jeho potomka, který mu může uškodit v prezidentské kampani. Americká CNN ale upozornila, že obvinění Huntera komplikuje volební tažení i Donaldu Trumpovi.

Možné daňové úniky, korupční aktivity při podnikání na Ukrajině nebo ilegální držení zbraně. Kolem Huntera Bidena, syna amerického prezidenta Joea Bidena, se podezření z různých zločinů skloňují už dlouhá léta. Teď poprvé ho soud označil za viníka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ztuhlý Biden hitem internetu. V tančícím davu stál jako sloup, lidé spekulují o jeho zdraví

A to v procesu, který se zabýval Hunterovým ilegálním držením zbraně, které mělo spojitost s citlivým tématem braní drog. Hunter bral v minulosti crack, jeho drogová závislost se zhoršila po smrti bratra Beaua, který podlehl nemoci v roce 2015.

Co Hunter provedl?

Hunterův zločin spočíval v tom, že jako drogově závislý obelhal prodejce zbraní s federální licencí, když ve formuláři zaškrtl, že omamné látky nebere. Advokát Huntera sice argumentoval, že jeho klient se v době nákupu za závislého nepovažoval, u soudu ale toto tvrzení neobstálo.

Synovi prezidenta Spojených států teď hrozí až 25 let vězení. I když je pravděpodobné, že reálný trest bude výrazně nižší, pro Joea Bidena je obvinění jeho syna velkou ranou ve vrcholící prezidentské kampani. Poprvé v historii se stalo, že byl přímý příbuzný sloužícího amerického prezidenta obviněn v soudním procesu.

Americká CNN upozornila, že přečiny Huntera tíží prezidenta Bidena od začátku mandátu. Šéf Bílého domu ale přistupuje k celé kauze smířlivě. Opakovaně ujistil, že bude respektovat závěry soudu a že neudělí svému synovi milost.

Body pro Trumpa? Ne tak docela

Bidenův postoj je tak v přímém kontrastu s postojem Donalda Trumpa, kterého soud na konci května rovněž shledal vinným v případu falšování účetních záznamů. Trump se dušoval, že šlo o „hanebný a zmanipulovaný proces“, který byl namířen proti jeho osobě. A rovněž naznačil, že za vším mohl stát Biden, který mu údajně chce překazit prezidentskou kandidaturu.

Jenže teď se ukázalo, že soudy nemají „zasednuto“ jen na Trumpa, ale že podle práva obviní i Bidenova syna. Podle CNN tím Trump přišel o významný rétorický arsenál.

„Verdikt nad Hunterem Bidenem popřel hlavní důvody Trumpovy několikanásobné právní obhajoby v jeho čtyřech trestních kauzách, několika občanskoprávních záležitostech a celé jeho prezidentské kampani. Jedná se o falešnou představu, že je obětí ozbrojeného právního systému ministerstva spravedlnosti, který se zaměřuje výhradně na republikány,“ uvedla CNN.

Biden i Trump vnímají právo rozdílně

Postoj k právu a soudům bude ale hrát ve volební kampani, která vyvrcholí listopadovými volbami, nadále důležitou roli, kterou chtějí Biden i Trump hrát po svém.

„Joe Biden přišel do úřadu se slibem, že obnoví nezávislost ministerstva spravedlnosti poté, co se Trump během svého funkčního období opakovaně snažil využívat jeho právní a vyšetřovací pravomoci téměř jako osobní advokátní kancelář. Bývalý prezident nenechal nikoho na pochybách, že pokud v listopadu získá zpět Bílý dům, bude dělat totéž a ještě více a bude ignorovat základní poslání ministerstva spravedlnosti, kterým je prosazování práva s ‚nezávislostí a nestranností‘,“ komentovala CNN.

Trump například prohlásil, že bude Bidena a jeho rodinu stíhat a zlikviduje všechny složky takzvaného „deep state“, tedy nespecifikované entity, která podle Trumpa tahá za nitky americké politiky.

VIDEO: Trump je vinen

Tagy: