Ztuhlý Biden hitem internetu: V tančícím davu stál jako sloup, lidé spekulují o jeho zdraví

Americký prezident Joe Biden opět vzbudil pochybnosti týkající se jeho zdraví, když ztuhl během koncertu k oslavám svátku Juneteenth. Zatímco ostatní kolem něj tančili do rytmu černošské hudby, on stál jako sloup, informovala média. Už delší dobu se spekuluje, že se Bidenovy kognitivní funkce zhoršují.

Juneteenth je americký svátek, který připomíná konec otroctví ve Spojených státech. Oficiálně připadá na 19. června, ale oslavy probíhají už dříve. V pondělí se na půdě Bílého domu uskutečnil koncert, během kterého vystoupily zpěvačky Gladys Knight a Patti LaBelle a rapper Doug E. Fresh. Nejvíce pozornosti na sebe ale strhl prezident Biden, uvedl deník Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ: Nejen Trump. U soudu je i Bidenův syn, za mříže ho může dostat kokain i neplacení daní

Zatímco se viceprezidentka Kamala Harrisová a další návštěvníci koncertu pohybovali do rytmu hudby, on zůstal po určitou chvíli nehybně stát, poznamenal deník The Telegraph. Znepokojivého chování si poté všiml Philonise Floyd, bratr zesnulého George Floyda, který prezidenta chytil za rameno a začal s ním komunikovat.

Celý „prezidentův zásek“ zachytily kamery a video nyní kraluje sociálním sítím. Lidé v komentářích se dohadují, zda Biden netrpí demencí, o čemž se už v minulosti spekulovalo.

K tomuto podezření nyní přispěl i nesrozumitelný projev, který prezident během slavnosti pronesl. „Ví, že ztráta... ví..., že naše svoboda nemůže být nikdy zajištěna,“ zamotával se Biden do svých slov.

Během souvislé části projevu ale řekl, že černá historie je americká historie a on bude pokračovat v boji za práva černochů, i když někteří političtí vůdci podle něj pracují na odebrání jejich těžce vydobytých svobod. „Tento den nám připomíná, kolik pekelné práce máme ještě před sebou,“ citovala prezidenta agentura Reuters.

Problémy se nevyhýbají ani druhému uchazeči o Bílý dům Donaldu Trumpovi. Toho soudní porota nedávno shledala vinným z falšování finančních záznamů ve snaze zakrýt platby pornoherečce Stormy Daniels za mlčení o jejich vztahu. Trump se tak stal prvním exprezidentem v americké historii, který si od poroty vyslechl rozsudek „vinen“. Podle informací CNN mu newyorská policie kvůli tomu hodlá odebrat povolení k nošení zbraně.

Ačkoliv se Trump často trefuje do Bidena právě kvůli situacím, kdy šéf Bílého domu působí zmateně, sám se v minulosti s podobnou kritikou potýkal také. Loni se třeba hned dvakrát dopustil chybného výroku v souvislosti s Maďarskem. Nejdříve premiéra Viktora Orbána označil za lídra Turecka, načež prohlásil, že „jeho země sousedí s Ruskem“. Maďarsko ani Turecko přitom společné hranice s Ruskou federací nemají.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Morbidně obézní miss Alabamy? Nezdravý příklad dětem, píší lidé. Poslala jim laskavý vzkaz

Tagy:
oslava Bílý dům Joe Biden Washington lifestyle Philonise Floyd USA Juneteenth Kamala Harrisová zdraví tanec demence Den nezávislosti černochů