Putin chce na Ukrajině alespoň pat. Americký velitel nastínil strategii Rusů v novém roce

Ruská armáda bude chtít v dalším roce války otočit nepříznivý vývoj na frontě a pokusí se za každou cenu dosáhnout alespoň patové situace. Očekává to americký plukovník ve výslužbě Cedric Leighton, který své prognózy sdělil americké CNN.

Válka na Ukrajině naneštěstí pokračuje i v roce 2023 a prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by měl konflikt v blízké době skončit. Ukrajina vyhlíží dodávky nových zbraní ze Západu v čele s očekávaným obranným systémem Patriot z USA. To Rusko řeší docela jiné starosti.

Podle expertů se armáda Moskvy potýká s logistickými problémy. Nepříznivý vývoj války ale bude chtít Kreml zvrátit za každou cenu. Americký plukovník ve výslužbě Cedric Leighton, který dříve sloužil u letectva, se domnívá, že Rusko se pokusí demoralizovat ukrajinské obyvatelstvo.

„Vladimir Putin znásobí všechno, co v současnosti dělá. Uvidíme více útoků na civilní infrastrukturu. Bude také cítit pokušení postoupit v oblasti Donbasu, na východu země. Všude tam, kde Rusové buď ztratili kontrolu nebo tam, kde se jim kontrolu získat nepodařilo,“ řekl Leighton pro CNN.

Podle něj zůstávají taktické výhody nadále na straně Kyjeva. „Ukrajinci mají momentum na svojí straně. Mají schopnost lépe využívat zásobovací řetězce. Pro Rusy bude velmi obtížné dosáhnout válečných cílů. Putin se bude snažit dělat všechno, aby dosáhl alespoň patové situace. Snad se mu to nepovede, ale je to jeho zjevný cíl,“ uvedl armádní expert.

Konec války už letos?

Leighton dostal ve vysílání CNN otázku, zda je podle něj pravděpodobné, že válka skončí v roce 2023. Plukovník ve výslužbě mezi řádky naznačil, že to možné je. Kyjev se přitom nijak netají s tím, že chce osvobodit všechna svá území, a to včetně Krymu.

„Domnívám se, že v dlouhodobém horizontu to Putin nemůže udržet. Vidíme vážné nedostatky v zásobovacím řetězci, vidíme problémy Ruska v kontextu akceschopnosti vojáků, což ilustruje fakt, že museli povolat do armády 300 tisíc nových branců. Nadále se projevují slabiny i ve stávající armádě, která už je na Ukrajině. A to všechno se bude jenom zhoršovat. Putinova snaha dosáhnout válečných cílů projde velkým testem a já si myslím, že selže,“ uzavřel Leighton.

Tagy: