Frakování, Izrael a Trumpovy urážky. Harrisová pro CNN odhalila i pozadí Bidenova odchodu

Poprvé v pozici oficiální kandidátky demokratů na prezidentku poskytla Kamala Harrisová rozhovor americké CNN. Nejvíce rezonuje její prohlášení, že by jako prezidentka nezakázala frakování, ačkoli ještě v roce 2019 byla silně proti němu. Viceprezidentka Spojených států mluvila také o Izraeli nebo o urážkách ze strany Donalda Trumpa.

Z frakování je znovu kouzelné slovíčko amerických voleb. Hydraulické štěpení, kontroverzní forma těžby zemního plynu a ropy, bylo předmětem sporu už mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem v roce 2020. Biden tehdy v debatě neuvážlivě prohlásil, že by s ropným průmyslem skoncoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kampaň v USA je systematickou bitvou emocí. Trump nasadil vztek proti radosti

Voliči proto chtějí vědět, jaký má na frakování, které je pro těžbu ve Spojených státech zcela klíčové, názor kandidátka Kamala Harrisová. Ještě v roce 2019 se zasazovala o ukončení tohoto způsobu těžby, svůj názor ale změnila, upozornil web USA Today.

„Jako viceprezidentka jsem frakování nezakázala. Ani jako prezidentka frakování nezakážu,“ řekla teď v rozhovoru pro CNN. Ubezpečila ale Američany, že se bude zasazovat o ekologickou budoucnost USA. Prosperující ekonomiky založené na čisté energii je podle ní možné dosáhnout i bez zákazu frakování.

Trump? Další otázku, prosím

V rozhovoru pro CNN, kterého se vedle Harrisové účastnil rovněž její kandidát na viceprezidenta Tim Walz, došlo i na hodnocení Donalda Trumpa. Tato pasáž interview ale byla kratší, než zřejmě novináři čekali.

Moderátorka Dana Bashová se ptala, co říká Harrisová na Trumpovy urážky o viceprezidentčině původu. Na vysvětlenou: Exprezident v minulosti zpochybňoval, že je pravou Afroameričankou a tvrdil, že Harrisová mění pozadí svého původu podle toho, k jakým voličům zrovna promlouvá.

„Stále stejná otřepaná příručka. Další otázku, prosím,“ reagovala lakonicky Harrisová.

Osudový telefonát

Viceprezidentka v rozhovoru popsala také moment, kdy se dozvěděla, že Joe Biden odstupuje z prezidentského závodu, a že se tudíž zřejmě stane jeho následnicí. Biden jí tehdy zavolal. „Zeptala jsem se ho: ‚Jsi si jistý?‘ A on řekl ‚Ano‘,“ vzpomínala Harrisová.

Demokratka v debatě dále obvinila Trumpa, že sám zhoršil situaci na hranici s Mexikem, aby mohl na kritice migrantů sbírat politické body. Vyjádřila se také k Izraeli. V minulosti panovaly dohady, že by mohla být k židovské zemi jako prezidentka nepřátelská. Harrisová ale ujistila, že by pokračovala v Bidenově politice a Izraeli by i nadále dodávala zbraně.

Harrisová znovu vykreslila svou kampaň jako tažení radosti, které je v kontrastu s Trumpovým vztekem – této taktiky se drží od počátku kandidatury. Demokratka kromě toho prohlásila, že po politické dekádě s Trumpem, ať byl zrovna u moci nebo ne, jsou Spojené státy připravené „posunout se kupředu“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy:
Izrael rozhovor Tim Walz USA Donald Trump Kamala Harrisová frakování Americké volby 2024