CNN: Trumpa potápí štiplavá obžaloba. Exprezidenta uchrání jedině vítězství ve volbách

Zvláštní právní vyšetřovatel Jack Smith znovu obžaloval Donalda Trumpa z ilegálního pokusu zvrátit výsledky voleb v roce 2020. Nejvyšší soud už jednou žalobu smetl ze stolu, teď se její znění mírně změnilo. Pro Trumpa, stíhaného na mnoha frontách, je podle expertů oslovených CNN jedinou nadějí vítězství ve volbách.

Pro Trumpa je to velký rok. S trochou nadsázky se dá říct, že polovinu času tráví exprezident na velkolepých volebních mítincích a druhou polovinu létá po soudech a hasí nejpalčivější problém své kampaně – soudní procesy.

DÁLE ČTĚTE: Prodej knih a štědrý plat. Harrisová je milionářka, její viceprezident je ale unikátně chudý

Trump je obžalovaný hned v několika v případech. V květnu už si v jednom procesu vyslechl verdikt „vinen“, šlo o případ falšování obchodních záznamů za účelem ovlivnění prezidentských voleb v roce 2016.

Výčet Trumpových soudních sporů ale nekončí ani na vrcholu prezidentské kampaně. Zvláštní právní vyšetřovatel Jack Smith teď obžaloval Trumpa z pokusu zvrátit volby z roku 2020. Znovu. Smith dostal případ na starost už v roce 2022, po dvou letech právních bitev ale neuspěl.

Nejvyšší soud letos obžalobu zamítl s odůvodněním, že na prezidentovy činy se vztahuje široká imunita, čímž podle CNN stanovil precedens, který může ovlivnit případné další kroky Trumpa v prezidentském úřadě. Jinými slovy by se exprezident v případě znovuzvolení nemusel držet zpátky.

Smith se po rozsudku rozhodl Trumpa obžalovat znovu. Podle AP se nová obžaloba liší tím, že je pojatá užším způsobem. Není v ní například část, která se týká Trumpových kontaktů s ministerstvem spravedlnosti, což je podle názoru nejvyššího soudu jednání, na něž se vztahuje imunita. Součástí obžaloby naopak zůstalo tvrzení, že se Trump snažil tlačit na tehdejšího viceprezidenta Mikea Pence, aby odmítl certifikovat výsledky prezidentských voleb.

Právnička proti trestanci?

Americká CNN upozornila, že je nepravděpodobné, že by se případ do voleb vyřešil. Co se ale může stát, je, že bude Trump znovu povolán k soudu, což může přímo ovlivnit jeho prezidentskou kampaň.

Nad exprezidentem se tak nadále stahují mračna. Tajná služba už v minulosti dokonce řešila, jak Trumpa chránit, pokud by ho některý soudní proces skutečně dostal až do vězení. Prozatím zůstává pro exprezidenta jedinou právní skulinou vítězství ve volbách. Jako prezident by opět získal imunitu.

„Je to velmi důležitý rok, jsou to velmi důležité volby. Tento případ je ve volbách v sázce, protože pokud Trump vyhraje, vypaří se. Pokud ale Trump prohraje s Harrisovou, bude tento případ pokračovat až do konce,“ řekl pro CNN bývalý federální prokurátor Ankush Khardori.

K další obžalobě Trumpa dochází v době, kdy se blíží první prezidentská debata exprezidenta s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou. Je pravděpodobné, že právní potíže Trumpa budou jedním z důležitých témat zářijové debaty.

„Mnoha Harrisovým příznivcům se líbí kontrast mezi viceprezidentkou, bývalou státní zástupkyní, a Trumpem, odsouzeným zločincem a podezřelým, což je dynamika, která se jistě projeví na pódiu debaty 10. září,“ uvedla CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Harrisová na sjezdu představila svou vizi USA. Co o jejím soukromí řekli lidé z blízkého okolí?

Tagy:
obžaloba volby soud USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024