CNN: Ukrajina obvinila ruského vojáka z válečných zločinů. Útok natočil dron

Ukrajinská policie obvinila v nepřítomnosti ruského vojáka Klima Keržajeve z válečného zločinu – pokusu o vraždu civilisty. Voják Moskvy měl podle vyšetřování vážně poranit ukrajinského muže, kterého se snažila zachránit jeho manželka. Hororovou scénu natočil ukrajinský dron.

K válečnému zločinu mělo dojít loni v červnu poblíž Izjumu. Manželský pár Valeria Ponomarová a Andrij Bohomaz tehdy cestoval do města, aby pomohl utéct Bohomazovým nemocným rodičům.

Pár se ale při cestě autem dostal až příliš blízko ke frontě. Rusové na vozidlo začali střílet. Ukrajinští manželé proto vystoupili z auta a chtěli utéct do bezpečí. Ozvala se ale série explozí. A pak znovu střelba, při které byl Bohomaz vážně raněn. Manželka se ho okamžitě snažila ošetřit. Rusové byli zhruba 30 metrů daleko.

Celou scénu pozoroval a natáčel ukrajinský dron. Z pozdějšího vyšetřování vyplynulo, že Ukrajinci zvažovali, zda muže vysvobodí. Nepřítel byl ale příiš blízko. Ve vypjaté chvíli se nakonec vojáci rozhodli, že připevní na dron lísteček s nápisem: „Následuj mě“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Demilitarizace Ruska, hlásí ukrajinská rozvědka po útoku na Krymu. Mluví o „tajemné bavlně“

Když si Ponomarová všimla dronu, nevěděla, o čí stroj se jedná. „Padla jsem na kolena, hrozně jsem řvala a agonicky plakala,“ popsala později žena svoji zoufalost v nedávno zveřejněném dokumentu, který se zabývá zmíněnou situací. „Nevěděla jsem, co je ten dron zač. Je našich nebo nepřátel?“ přemítala Ponomarová.

Nakonec se rozhodla, že bude dron následovat. Ona sama se do bezpečí dostala. Jenže krátce poté, co odešla, se u auta objevili ruští vojáci, kteří zraněného Ukrajince údajně hodili do příkopu.

Muž ale jako zázrakem přežil. Po odchodu Rusů se mu v dešti podařilo vrátit do bezpečí. Ze svých zranění se ale nevzpamatoval. Stále se léčí, šrapnely mu poškodily mozek.

Pachatel známý

Po osvobození Izjumu ukrajinská policie celou událost prošetřovala, přičemž kromě záběrů z dronu měla k dispozici i odposlechy ruských vojáků a stopy z místa činu.

Vyšlo najevo, že hlavním pachatelem, který střílel na Bohomaze, měl být ruský 25letý voják Klim Keržajev. Měl totiž následně telefonovat své ženě, kde se přiznal slovy: „Dnes jsem ku*va zabil člověka.“ Nevěděl, že jeho oběť nakonec přežila. Odposlech z hovoru získala americká CNN.

Ukrajinská policie obvinila Keržajeva v nepřítomnosti z válečného zločinu pokusu o vraždu civilisty. Jen v oblasti Izjumu, kde se našly masové hroby, rozplétají vyšetřovatelé průběh dalších devíti set podobných případů.

Tagy: