CNN: Ukrajinci přečkali nejtěžší týden od pádu Mariupolu. O co jde v bitvě o Lysyčansk?

Ukrajinský tank v Donbasu (21. 6. 2022)

Válka na Ukrajině 23.6.2022 6:30

Ukrajinci nadále drží klíčová města Lysyčansk a Severodoněck na západě Donbasu, tlak ruských jednotek se ale neustále stupňuje. Okupanti zabrali okolní oblasti a Kyjev musel vyslat na frontu posily. Podle CNN si ukrajinští vojáci prožili nejhorší týden od doby, kdy na konci května padlo přístavní město Mariupol.

Na Ukrajině pokračuje opotřebovávací fáze války. Obě strany konfliktu hlásí těžké ztráty a jen minimální územní zisky. Ukrajincům se daří čistit prostor kolem Charkova a s vypětím všech sil drží strategické pozice v Donbasu. Na druhou stranu se jim dosud nepodařilo osvobodit Cherson, kde už naplno úřadují Rusové.

Boje v Donbasu jsou vyrovnané, Rusové mají ale výraznou materiální převahu. Ukrajinci se v současnosti soustředí především na obranu měst Severodoněck a Lysyčansk, které leží na druhé straně řeky Severní Doněc. Tandem ukrajinských citadel je ale neustále ostřelován dělostřelectvem i letectvem Moskvy.

Kdy Lysyčansk padne?

Americká CNN informovala, že Rusové přes těžké ztráty zabírají vesnice jižně od Lysyčansku, čímž mohou vytvářet na město čím dál větší tlak. Pokud okupanti zaberou dostatečně velkou oblast na jih od Lysyčansku, mohou na město zaútočit přímo. Pokud by chtěli útočit nyní, museli by ofenzivu vést přes řeku. Ve prospěch obránců Lysyčansku přitom hraje vyvýšený terén.

Rusům se podařilo přerušit některé zásobovací trasy do Donbasu a ukrajinský vojenský materiál si tak těžko hledá cestu do obléhaných měst. Ukrajinci zpětně informovali, že se do Lysyčansku dostaly posily, vojáci museli připlout na nafukovacích člunech.

Americký Institut pro studium války předpovídá, že Rusové ovládnou Lysyčansk do několika dní. Analytici CNN naopak předpokládají, že v oblasti vypukne tvrdá zákopová válka a Ukrajinci se budou držet ještě dlouhé týdny.

Rusko se mezitím snaží útočit na ukrajinské pozice také na druhé straně válečné zóny – v oblasti Mykolajivu. Potenciální pád tohoto města by okupantům otevřel volnou cestu k Oděse. Ruské ostřelování Mykolajivu ve středu večer směřovalo na dva sklady obilí.

Tagy:
válka CNN Ukrajina Rusko Donbas Mykolajiv Severodoněck Lysyčansk