CNN: Ukrajinci se na Rusy připravují u Černobylu. Proč může být v případě invaze klíčový?

Ukrajinští vojáci u Černobylu

Ukrajinská armáda cvičí v Černobylu

Do Černobylu – města duchů – se znovu vrací život. Lokace nechvalně proslulá výbuchem jaderné elektrárny v roce 1986 se totiž stala dějištěm výcviků ukrajinských vojáků, kteří se připravují na potenciální ruský vpád. Manévry na neobvyklém místě tak přilákaly davy novinářů.

Po jaderné katastrofě v osmdesátých letech minulého století se Černobyl prakticky úplně vylidnil. Po procesu dekontaminace se do oblasti někteří lidé vrátili. V současnosti v dnes legendárním městě žije pár stovek obyvatel.

Kolem jejich domů se v těchto dnech ozývá střelba. Naštěstí pro všechny jde pouze o cvičnou palbu. Z oblasti kolem Černobylu si totiž udělali ukrajinští vojáci výcvikové středisko, kde se trénují pro případ ruské agrese, o které se stále na poli mezinárodní politiky hovoří. Obyvatelé Ukrajiny ale zůstávají povětšinou v klidu.

Armáda ovšem nechce nic ponechat náhodě, ostatně Černobyl může podle americké CNN stát ruským vojákům v cestě v případě, že by se rozhodli zaútočit z Běloruska na Kyjev. Minsk totiž v posledních týdnech přivítal na svém území tisíce ruských vojáků.

Ukrajinští vojáci tak před fotoaparáty novinářů sehráli v Černobylu plnohodnotné cvičení, kde nechyběla střelba z odstřelovacích pušek či zapojení armádních vozidel.

Zbytečný strach?

Riziko ruského útoku se nad Ukrajinou vznáší už od listopadu, řada tamních občanů ale obviňuje zahraniční politiky, že hledají krizi tam, kde žádná není. „Jen blázen by tu začal válku, nebyli by žádní vítězové,“ sdělil pro americkou CNN jeden z obyvatelů Ukrajiny.

Štáb americké televize se v minulém týdnu vypravil na východní frontu, kde Ukrajinci hájí své linie před proruskými separatisty. Také tam ale málokdo čeká, že Rusko reálně spustí útok.

„Žádná válka nebude. To jen Biden si myslí, že ano,“ sdělil pro kamery CNN jeden z obyvatelů přístavního města Mariupol.

Tagy: