CNN: Unikátní letiště na pláži. Piloti musejí na písku přistát dřív, než dorazí příliv

Letiště, kde se přistává na pláži.

Letiště, kde se přistává na pláži

Štáb americké CNN se vydal na unikátní letiště Barra na stejnojmenném ostrově ve Skotsku. Jedná se o jediné letiště s pravidelnými linkami, kde piloti přistávají na pláži. Zaměstnanci letiště proto musejí sledovat příliv a odliv a také hlídají, aby se na pobřeží nikdo ve špatnou dobu nezatoulal.

Často tu prší a téměř vždycky fouká. Skotský ostrov Barra vypadá na první pohled nehostinně. Drží ale jeden unikát – rozkládá se na něm písečné letiště. Na regionální ranveji se odbavují odlety a přílety z Glasgow a ostrova Benbecula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde se pilotům nejhůře přistává? S životy hazardují hlavně na ostrovech

„Letadlo hodlá přistát na pláži. Není to chyba. U každého přistávajícího letadla provádíme kontrolu pláže a bezpečnostní hlídky, abychom se ujistili, že se nikdo nezatoulá na přistávací dráhu,“ popsala pro CNN unikát Joyce Beverstocková, letová informační pracovnice na ostrově Barra.

Těžké přistání

Zaměstnanci skromného letiště Barra pracují srdcem. Často obstarávají i několik funkcí najednou. „Letiště je pro Barru životně důležité. Je považováno za záchrannou službu. Je to malý provoz. Máme 11 zaměstnanců. Já pracuji jako bezpečnostní pracovnice a pracovnice zákaznického servisu. Dělám také ve věži. Naše provozní doba se řídí podle přílivu a odlivu. Během jednoho dne můžeme mít čtyři roční období. To je Barra. Ostatní lidé mluví o vichřicích a my si myslíme, že je to jenom vítr,“ usmívá se Beverstocková.

Kvůli atypické ranveji se často stává, že letadla na pláži nemohou přistát. Viníkem je často špatné počasí. Letiště Barra se proto snaží piloty včas informovat o podmínkách v cílové destinaci. A na jejich přistání nijak netlačí.

„Jakmile se přiblížíme, je potřeba se soustředit, protože tu není vůbec žádný naváděč. Všechno je to manuální. Takže musíte používat vlastní oči a odhad. Opravdu úžasné na této práci je, že máme možnost tuto dovednost procvičovat. Není tu žádné navádění na přistání, žádné osvětlení letiště, a tak dáváte pozor jeden na druhého,“ popsal pro CNN Andrew Menzies, první důstojník společnosti Loganair.

Jak to na poetickém letišti Barra vypadá? Na celou přeloženou reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: