CNN: Z Vuhledaru zbyly ruiny. Obyvatelé utekli, Rusové postupují i přes minová pole

Východoukrajinský Vuhledar se proměnil v naprosto zdevastované město. Místní obránci jej srdnatě brání proti ruskému agresorovi, který na ně posílá další a další muže. Mnozí z okupantů nakonec skončí mrtví nebo zranění, Moskva zde navíc ztrácí i velké množství techniky. Z civilních obyvatel nezbyl téměř nikdo, protože jejich obydlí už prostě neexistují. Do Vuhledaru se podíval štáb CNN.

Novinář CNN Alex Marquardt ze zničeného města exkluzivně reportoval o současné neutěšené situaci. Vuhledar je velmi často pod drtivou palbou ruské artilerie.

„Kolem mě můžete vidět, že tyto paneláky ještě ze sovětské éry jsou většinou prázdné. Jejich obyvatelé utekli a téměř každý z těchto domů je poničen. Všechna okna vysklily výbuchy, na zemi, kde si dříve hrály děti, jsou krátery,“ popisuje dnešní Vuhledar reportér.

Místa, kde dříve bydleli běžní lidé, nyní obývají ukrajinští vojáci a jejich spojenci z řad zahraničních legionářů. Ti mají podle Marquardta v horních patrech vysokých budov velmi výhodné postavení, což využívají k obraně města proti Rusům.

Samotný střet o Vuhledar reportér označil za aktuálně jeden z nejdůležitějších a nejtěžších v celé zemi. „Zatímco boj o Bachmut je především symbolický, toto je velmi důležitý boj pro obě strany z hlediska strategie. V tomto je Vuhledar unikátní. Protíná totiž dvě hlavní aktivní fronty na Ukrajině – jižní a východní. Proto se zde Rusové snaží tlačit, aby mohli provést ofenzivu na Donbase,“ vysvětloval novinář CNN.

Rusům se zde ale vůbec nedaří. „Ztratili velké množství mužů a obrněných vozidel, zatímco se snažili přejít otevřená prostranství včetně minových polí, kde jim Ukrajinci dokázali způsobit těžké ztráty,“ popsal reportér. Ten lokální boje pojmenoval jako „opotřebovávací“. „Ukrajinská strana říká, že potřebuje více munice, aby mohla Rusy udržet na uzdě a aby jim zamezila v postupu,“ zakončil Marquardt.

Tagy:
válka armáda CNN Moskva Ukrajina uprchlíci Rusko ruská invaze na Ukrajinu Vuhledar